x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Azerbaidjanul se pregăteşte de război cu Armenia

Azerbaidjanul se pregăteşte de război cu Armenia

de Marina Constantinoiu    |    11 Feb 2011   •   17:27

Azerbaidjanul se pregăteşte de război cu Armenia pentru a relua controlul asupra disputatei enclave Nagorno-Karabah, a declarat vineri ministrul azer al Apărării, Safar Abiev, citat de AFP.
“Azerbaidjanul se pregăteşte serios să-şi elibereze teritoriile”, a afirmat el în cursul unei întâlniri cu mediatori internaţionali la Baku, se arată într-un comunicat al Ministerului Apărării. Autorităţile azere recurg adesea la un discurs belicos când se referă la această zonă separatistă a Azerbaidjanului, locuită în majoritate de armeni şi asupra căreia Baku a pierdut controlul după conflictul armat din 1994.
Preşedintele azer, Ilham Aliev, a ameninţat de mai multe ori cu recurgerea la forţă pentru a recupera regiunea Nagorno-Karabah în cazul eşecului negocierilor cu Armenia. Aceasta a spus, la rândul ei, că nu se teme să se lupte din nou cu Azerbaidjanul. Incidentele între forţele azere şi armene s-au intensificat în ultimele luni. În 2010, au murit peste 20 de soldaţi şi trei în ultima lună.
Anexată Azerbaidjanului în perioada sovietică, Nagorno-Karabah şi-a proclamat independenţa, nerecunoscută de comunitatea internaţională, după un război care s-a soldat cu 30.000 de morţi şi sute de mii de refugiaţi, între 1988 şi 1994. Acest teritoriu este susţinut de Armenia. În 1994 a fost semnată încetarea focului, dar Baku şi Erevan nu reuşesc de atunci să se pună de acord asupra statutului regiunii, care continuă să rămână o sursă de tensiune în Caucazul de Sud.

×