x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Azil în Muntenegru pentru Mubarak?

Azil în Muntenegru pentru Mubarak?

04 Feb 2011   •   18:06

Preşedintele egiptean Hosni Mubarak ar putea primi azil în Muntenegru, dacă va renunţa la funcţie înainte de termen, conform unor informaţii apărute în presa muntenegreană, citate de agen]ia bulgar` Novinite.
Mubarak, a cărui conducere este contestată de zece zile prin proteste masive de stradă, a declarat că vrea să trăiască în ţara natală până la sfârşitul vieţii. El nu a cedat până acum presiunii de a demisiona înainte de sfârşitului mandatului, în septembrie 2011. Totuşi, conform presei din Muntenegru, este foarte probabil ca Hosni Mubarak să primească azil în această ţară deoarece unul din fii fostului preşedinte egiptean Gamal Abdel Nasser este unul dintre proprietarii Orascom Holding, o companie egipteană multinaţională care a semnat anul trecut un contract cu Guvernul muntenegrean pentru construirea unor complexuri turistice.
În plus, Muntenegru are un precedent în oferirea de azil unor lideri străini exilaţi: în 2010, fostul premier al Thailandei Thaksin Shinawatra, un milionar thailandez care a fost înlăturat de la putere în 2006 în urma unei lovituri de stat, a primit cetăţenie muntenegreană şi în prezent construieşte un complex hotelier pe insula Sveti Stefan.
Naguib Sawiris, magnat egiptean şi proprietarul majoritar al grupului Orascom, se numără printre 19 oameni de afaceri egipteni puternici şi influenţi care ar fi părăsit ţara în contextul intesificării protestelor.

×