x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Aznar mituieste Congresul american

Aznar mituieste Congresul american

24 Iul 2004   •   00:00

EXTERNE

Fostul premier al Spaniei, Jose Maria Aznar, a incercat sa-si cumpere, cu banii contribuabililor spanioli, dreptul de a intra in posesia Medaliei de Aur a Congresului SUA.
ANCA ALDEA

Fostul Executiv spaniol, condus de Jose Maria Aznar, a trimis biroului de avocatura Piper Rudnick din SUA suma de doua milioane de dolari din fondurile Ministerului spaniol de Externe pentru a-i face lobby premierului, a anuntat postul de radio Cadena Ser. "Tranzactia" a fost semnata cu trei luni inaintea alegerilor legislative de la 14 martie, scrutin in care Guvernul Aznar a inregistrat o grea pierdere. Banii au inceput sa intre in posesia cabinetului de avocatura prin intermediul ambasadorului Spaniei in SUA, Javier Ruperez. Prima "rata", in valoare de 700.000 de dolari, a fost deja achitata.

CA SI UNS. Cadena Ser sustine ca avocatii americani platiti de Aznar au avut stranse relatii cu parlamentarii americani, pe care i-au convins sa voteze in favoarea premierului pentru ca acesta sa primeasca, din partea Congresului, Medalia de Aur. Pentru a intra in posesia acesteia, cea mai inalta distinctie americana, este nevoie de un minimum de 290 de semnaturi ale congresmanilor americani. Pana in prezent, fostul premier spaniol a primit sustinerea a 306 congresmani, dar Senatul nu a inceput inca procedurile de propunere pentru medalierea lui Aznar.

Firma de avocatura ar fi lansat si o minicampanie publicitara pentru vizita, din februarie, a lui Aznar in SUA. Richard Armitage, adjunctul secretarului de Stat american, a vorbit Congresului despre calitatile lui Aznar, sprijinul oferit in campania antiterorista lansata de SUA si despre cooperarea privind neproliferarea armelor de distrugere in masa.

APARAREA. "Investi- tiile" par sa fi fost legale, sustin fosti responsabili ai Guvernului madrilen. "Cabinetul Aznar a semnat un contract cu un grup de lobby american pe o perioada de trei ani", a declarat Gil Casares, ex-secretar de Stat pentru Afaceri Externe. "Este perfect legal si obisnuit", a precizat Casares.
×
Subiecte în articol: externe aznar