x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe “Badantă” în Italia. Viaţa grea a îngrijitoarelor românce din Peninsulă

“Badantă” în Italia. Viaţa grea a îngrijitoarelor românce din Peninsulă

21 Iun 2013   •   15:31
“Badantă” în Italia. Viaţa grea a îngrijitoarelor românce din Peninsulă

“Numele său este Maricica, dar ar putea să se numească Nataşa, Tamara, Irina, Maria. Una dintre multele, foarte multele femei din Est cărora le încredinţăm îngrijirea bătrânilor noştri, atunci când cei dragi se luptă cu boala. Femei de oţel, care fug de sărăcia lucie, care acceptă să se dedice taţilor şi mamelor care nu sunt ale lor. Pentru bani, sigur, dar există îngrijiri care nu au preţ”.

Aşa îşi începe Gazzetta di Mantova articolul cu privire la viaţa grea a îngrijitoarelor românce care muncesc la negru, cele mai cunoscute sub denumirea-generică de “badante”. Subiectul principal al articolului este denunţul prezentat de Maricica, o îngrijitoare româncă, la sindicatul Filcams Cgil, relatează gazetaromanească.com.

Una se declară, alta e realitatea

Timp de şapte luni, Maricica a îngrijit o doamnă din Viadana. Cinci luni în regulă (la 6,49 euro brut pe oră) plus două de "probă" la negru. Nimic deosebit, este o practică. Aşa cum este o obişnuinţă să încheie un contract pe jumătate, şchiop, fals. Se declară 25 de ore săptămânale, deşi apoi se lucrează dublul sau chiar mai mult.

Îi convine, teoretic, îngrijitoarei care încasează surplusul în afara statului de plată, scutit de taxe, şi îi convine şi familiei italiene, care economiseşte la contribuţii şi alte taxe. "Se întâmplă des", confirmă cei de la Filcams Cgil. Problema este că, la fel de des, aceste raporturi de muncă deraiază în mod brusc, se întrerup şi riscă să ajungă în faţa judecătorului. Se întâmplă când copiii decid să angajeze o altă persoană sau să bată la uşa unei case de bătrâni, sau, în mod fatal, inima celui în chestiune încetează să mai bată. În acel moment, îngrijitoarea este concediată. Pe loc.

Procedură

Şi în acest punct se declanşează acţiunea împotriva drepturilor încălcate, se denunţă contractul fals şi munca de probă la negru. Primul pas prevede o tentativă de conciliere la Inspectoratul de Muncă, poate cu medierea sindicatului. Cu contractul în faţă, se adună orele lucrate şi neplătite, contribuţiile niciodată plătite, concediile de care nu s-a beneficiat niciodată, partea subterană de lichidare a raportului de muncă. Apoi se trage o linie şi se prezintă calculul avocatului familiei, căutând un acord asupra unei sume care să convină tuturor.

Nu se reuşeşte întotdeauna. Pasul următor, în faţa judecătorului, este mai strict. Aşa s-a întâmplat în cazul Maricicăi, care a refuzat oferta foştilor săi angajatori (3.000 de euro faţă de o cerere de circa 4.000). Dar Maricica pretinde banii care îi revin până la ultimul cent.

Ghişeu pentru străini la Roma

Din luna iunie, sindicatul Cisl Fisascat Roma a deschis un ghişeu pentru străini în via Cavour, 57, în special pentru femei. Cele mai multe persoane înregistrate sunt de naţionalitate română, potrivit gazetaromanească.com.

La toate secţiile sindicatului Cisl Fisascat - comerţ, turism, servicii de asistenţă şi îngrijire - sunt înregistraţi 11.500 de înscrişi, dintre care 30% sunt români. Numai la sectorul de îngrijitori şi colaboratori familiali, 50% dintre femeile înregistrate sunt românce, cu precădere din zona Moldovei.

Sindicatul poate acorda solicitantelor asistenţă legală în probleme familiale, asistenţă fiscală, asistenţă şi consultanţă pentru muncitorii care au drept de pensie, poate ajuta la calculul orelor lucrate şi a drepturilor care li se cuvin muncitorilor după închiderea contractului de muncă şi asistenţă pentru contractele de casă.

"Atunci când angajatorul nu dă muncitorului toate drepturile, angajatul vine la noi să-şi calculeze care sunt drepturile sale, cât ar trebui să ia la oră, de cele mai multe ori ia doar jumătate din suma pe care ar trebui să o ia", explică Iuliana Zahariuc, responsabil al ghişeului pentru străini de la Cisl Fisascat Roma.

Iuliana Zahariuc a observat că în rândul româncelor predomină problemele familiale, problemele juridice şi o serie de nelămuriri faţă de contractele de închiriere. În cadrul acestui sindicat, o atenţie deosebită este acordată persoanelor care au grijă de bătrâni sau care lucrează ca menajere.

Asistenţă integral în română

Asistenţa este integral în limba română, venind astfel în ajutorul româncelor care sunt de puţin timp în Peninsulă şi nu cunosc anumite lucruri sau termeni specifici.
"Multe femei sunt înşelate de către angajatori, nu-şi cunosc drepturile şi nu ştiu la cine să se adreseze. Toate cazurile sunt aparte. Toate sunt speciale în felul lor. Toate vin cu diferite probleme de acasă", a observat responsabilul ghişeului, care recunoaşte pe de altă parte, că din păcate însoţitoarele de bătrâni, "badantele", nu ştiu de existenţa unui sindicat sau de utilităţile pe care le pot obţine printr-un sindicat.

×