x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe BAE Systems s-ar putea învinovăţi ca sa scape de proces

BAE Systems s-ar putea învinovăţi ca sa scape de proces

de Sînziana Stancu    |    06 Sep 2009   •   00:00

Compania britanică din domeniul apărării BAE Systems a primit termen până în data de 30 septembrie ca să negocieze cu Biroul pentru Fraude Grave (SFO) din Marea Britanie o înţelegere de tip american, în caz contrar fiind ameninţată cu un proces penal.

Compania va trebui să pledeze vinovat în cazul unor acuzaţii de mită referitoare la vânzarea unor avioane şi altor echipamente către Cehia, Africa de Sud şi Tanzania, potrivit unor surse apropiate apărării şi gigantului aerospaţial BAE Systems, citate de Daily Mail. Potrivit publicaţiei britanice, BAE ar trebui să plătească amenzi de zeci de milioane de lire sterline.Noul director al SFO, Richard Alderman, e hotărât să continue cazul şi nu e interesat de o rezolvare civilă a diferendului.

Un proces penal ar fi problematic pentru BAE, care este una dintre cele mai importante companii din Marea Britanie. Însă nici o înţelegere nu este lipsită de riscuri, dat fiind faptul că normele din Statele Unite şi Uniunea Europeană pot conduce la interzicerea, pentru o perioadă de timp, a participării unei firme vinovate de mită la licitaţii pentru contracte publice.

CONTRACTE CU ROMÂNIA
Iniţial, BAE a fost acuzată că a dat mită guvernului saudit, în schimbul unor contracte publice foarte avantajoase. Acuzaţiile de mită ce planează asupra companiei britanice, vizau la un moment dat, în afară de cele patru ţări menţionate mai sus, şi alte ţări, între care şi România, Chile şi Qatar, dar, între timp, se renunţase la acestea. Însă nu este exclus să fie reluate, dacă BAE Systems nu va pleda "vinovat", având în vedere determinarea de care dă dovadă noul director al SFO.

×
Subiecte în articol: externe