x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Balticii-s tot la cheremul Rusiei

Balticii-s tot la cheremul Rusiei

04 Mar 2004   •   00:00

Cu doua luni inainte de intrarea cu drepturi depline in Uniunea Europeana (UE), cele trei state baltice, Lituania, Letonia si Estonia, sunt considerate in continuare de Moscova ca parte din zona sa de influenta.

Potrivit agentiei France Presse, crizele politice din Lituania si Letonia si sechestrul rusilor asupra sectorului energetic arata clar ca regimul de la Kremlin nu vrea sa renunte la vechii sateliti.

MAREA MINORITATE. In aceste state traiesc multi rusi. O treime din populatia Estoniei si a Letoniei este reprezentata de minoritatea rusa, care in Lituania ajunge la 10 procente. "Este evident ca Rusia incearca sa controleze situatia", crede Raimundas Lopata, analist la Vilnius.

AGENTII SI MAFIOTII. Expulzarea, saptamana trecuta, din Lituania a trei diplomati rusi acuzati de spionaj, gest catalogat de Moscova drept "neamical", sprijina opinia lui Lopata. Activitatea agentilor rusi nu este o amenintare numai pentru Lituania, ci si pentru NATO si UE. Tara se afla intr-un moment dificil din cauza scandalului de coruptie in care este implicat seful statului, Rolandas Paksas, invinuit ca are legaturi, culmea, cu un mafiot rus.

Investitiile arme

In Letonia, unde coruptia face de asemenea ravagii, influenta rusilor este vizibila prin manifestatiile impotriva folosirii limbii letone in scolile cu predare in limba rusa. Decisiva este insa prezenta rusa in economia regionala. "Rusii au investit in toata Europa de Est si poate ca nici ei nu au realizat la inceput ca toate aceste investitii le vor fi foarte utile ca arma politica", este de parere Rimvidas Valatka, editorialist lituanian.
( LAVINIA TUDORAN )

×
Subiecte în articol: externe