x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Banca centrală a SUA monitorizează riscurile economice asociate coronavirusului

Banca centrală a SUA monitorizează riscurile economice asociate coronavirusului

29 Feb 2020   •   15:30
Banca centrală a SUA monitorizează riscurile economice asociate coronavirusului

Preşedintele Rezervei Federale (Fed), Jerome Powell, a declarat că Banca centrală va interveni pentru a susţine economia americană dacă va fi nevoie, în contextul riscurilor implicate de coronavirus, transmite Reuters. Powell a susţinut totuşi că economia americană arată bine, în ansamblu.

„Fundamentele economiei Statelor Unite rămân solide. Cu toate acestea, coronavirusul implică riscuri încă în evoluţie pentru activitatea economică. Rezerva Federală monitorizează îndeaproape noile dezvoltări şi implicaţiile lor asupra perspectivei economiei. Vom folosi instrumentele de care dispunem şi vom lua măsurile corespunzătoare pentru a sprijini economia", a spus Powell într-un comunicat.

Declaraţia preşedintelui Fed, care punctează deschiderea pentru intervenţie dacă coronavirusul continuă să se răspândească, a venit ca răspuns la aşteptările în creştere din pieţele financiare ca banca centrală a Statelor Unite să reducă dobânzile la şedinţa de politică monetară din martie.

Intervenţia lui Powell a calmat investitorii, iar indicii bursieri americani şi-au redus din pierderi. Traderii au început însă să parieze că banca centrală va reduce dobânda cheie cu 0,5% în martie şi încă 0,5% în iunie. Pieţele bursiere au înregistrat cea mai proastă săptămâna de la criza financiară din 2008, scăderile fiind de 11-12% în general, pe fondul temerilor privind declanşarea unei recesiuni globale din cauza noului virus.

„Riscurile economice pe care le implică COVID-19 va conduce Fed-ul să taie dobânzile primăvara asta", consideră Carl Tannenbaum, economist la fondul de investiţii Northern Trust.

Până vineri, aşteptările din pieţele financiare pentru o reducere a dobânzilor au crescut atât de mult încât lipsa unei scăderi a ratei cheie ar putea cauza în sine alte scăderi pe pieţele financiare.

Banca centrală a Statelor Unite a redus de trei ori dobânzile anul trecut pe fondul războiului comercial cu China.

 

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: banca centrala a sua coronavirus