x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Presa din Ungaria: "Banca lui Vladimir Putin se mută la Budapesta". România, printre acţionarii IIB

Presa din Ungaria: "Banca lui Vladimir Putin se mută la Budapesta". România, printre acţionarii IIB

de Emil Neacşu    |    21 Feb 2019   •   14:16
Presa din Ungaria: "Banca lui Vladimir Putin se mută la Budapesta". România, printre acţionarii IIB

Mutare strategică a preşedintelui rus, Vladimir Putin. Potrivit site-ului Index.huInternational Investment Bank îşi mută sediul general de la Moscova la Budapesta. Potrivit site-ului Băncii, România este printre acţionarii săi.

Parlamentul Ungariei a dezbătut acordul internaţional care stabileşte noul sediu al băncii, acord care conţine o serie de detalii alarmante. Propunerea legislativă pentru introducerea unui nou acord internaţional cu Rusia în sistemul legal ungar conţine o serie de detalii neobişnuite, care acordă o serie de drepturi suplimentare pentru International Investment Bank (IIB), care este succesorul legal al Comecon şi al băncii fostei organizaţii economice sovietice. Documentul prevede că mare parte din costurile băncii - inclusiv remobilarea, chiria şi securitatea - să fie plătite de contribuabilii maghiari. 

Presa ungară a subliniat că acordul menţionează o serie de imunităţi prin care se asigură că autorităţile statului ungar nu vor putea intra în clădire fără o autorizaţie prealabilă. De asemenea, IIB se va bucura de acelaşi statut legal ca al unei misiuni diplomatice sau al unei organizaţii internaţionale. Statul maghiar trebuie să ofere securitatea IIB şi să se asigure că există un număr suficient de mare de poliţişti, dar aceştia nu vor avea dreptul sî intre în clădire dacă nu sunt invitaţi special de către angajaţii IIB. 

Sediul IIB va fi inviolabil şi va fi sub controlul tota al IIB şi se va bucura de imunitate totală faţă de tot felul de proceduri de expropiere şi nici o putere judiciară executivă nu poate decide contrariul. Autorităţile ungare nu vor putea intra în sediul IIB fără acordul explicit al băncii. Activităţile IIB vor fi scutite de proceduri şi investigaţii ale autorităţilor financiare, orice obligaţii de a se înregistra înainte de activităţile lor şi alte beneficii. 

Angajaţii IIB şi familiile lor se vor bucura de imunitate diplomatică totală, dar Ungaria trebuie să se asigure că toţi invitaţii IIB - consilieri şi experţi care activează în interesele băncii - vor putea intra în Ungaria, indiferent de cetăţenia lor, alături de alţi invitaţi ai IIB care pot prezenta o dovadă a invitării. Ungaria este obligată să acorde imunitate diplomatică tuturor invitaţilor băncii. Practic, subliniază presa maghiară, IIB va putea aduce pe oricine în interiorul UE. 

Guvernul ungar susţine că mutarea sediului IIB la Budapesta va întări profilul capitalei şi al Ungariei ca "centru financiar internaţional". Zita Gurmai, o parlamentară a Opoziţiei, a subliniat că IIB are un capital care reprezintă doar 2,5% din capitalul OTP Bank, cea mai mare bancă din Ungaria, şi este pe locul 17 în clasamentul băncilor. Însă nici o altă bancă diun Ungaria nu beneficiază de imunităţile IIB. 

Gurmai a numit IIB "Calul Troian al lui Putin" şi a spus că nu există garanţii că această bancă nu va oferi acces în Ungaria al unor persoane care reprezintă un risc pentru securitatea naţională a Ungariei. Banca urmează să se deschidă în partea a doua a acestui an iar procedurile de mutare a sediului de la Moscova la Budapesta vor dura doi sau trei ani. 

Gábor Gion, secretar de stat în Ministerul Finanţelor a declarat că IIB este înregistrată la Organizaţia Naţiunilor Unite ca bancă multilaterală de dezvoltare şi că a primit aceleaşi beneficii care sunt acordate altor bănci din Uniunea Europeană. Gabor Gion a precizat că cinci state membre UE - România, Bulgaria, Cehia, Slovacia şi Ungaria - deţin 50,16% din acţiunile IIB în timp ce Rusia are 40,03%.

×