x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe UPDATE Ciclonul Bulbul s-a dezlănțuit în India și Bangladesh. 24 de persoane au murit, 2,2 milioane de persoane au fost evacuate

UPDATE Ciclonul Bulbul s-a dezlănțuit în India și Bangladesh. 24 de persoane au murit, 2,2 milioane de persoane au fost evacuate

11 Noi 2019   •   13:31
UPDATE Ciclonul Bulbul s-a dezlănțuit în India și Bangladesh. 24 de persoane au murit, 2,2 milioane de persoane au fost evacuate

UPDATE Bilanţul ciclonului Bulbul, care a lovit coastele Bangladeshului şi Indiei sâmbătă noapte, a crescut la 24 de morţi, au informat autorităţile din cele două ţări, citate de APP.

În Bangladesh, a avut loc una dintre cele mai ample acţiuni de evacuare din istorie, în urma căreia circa 2,1 milioane de persoane au fost strămutate în centre de primire special construite pentru a reduce la minimum numărul victimelor provocate de astfel de furtuni, soldate în unele cazuri cu mii de morţi.

Însoţit de rafale de vânt de până la 120 de km/oră, ciclonul Bulbul a lăsat în urma sa 12 morţi în Bangladesh - dintre care 11 în urma copacilor căzuţi - şi 12 în statele indiene Bengalul de Vest şi Odisha.

Alte cinci persoane sunt date dispărute după ce un trauler de pescuit s-a scufundat din cauza vremii nefavorabile în apropierea insulei Bhola din sudul Bangladeshului, a declarat pentru AFP administratorul districtului Masud Alam Siddiqui.

Potrivit lui Enamur Rahman, viceministru pentru gestionarea dezastrelor în Bangladesh, Bulbul a avariat circa 10.000 de case din chirpici, tablă şi bambus şi 200.000 de hectare de culturi agricole.

Sundarbans - cea mai mare pădure de mangrove din lume, care străbate cele două ţări şi găzduieşte mai multe specii pe cale de dispariţie - a protejat coasta de impactul furtunii.

În India, circa 120.000 de persoane evacuate au început să se întoarcă la casele lor, pe măsură ce intensitatea ciclonului a slăbit, au precizat autorităţile. De asemenea, culturile de pe coasta statului Odisha au fost sever deteriorate, au declarat oficialii pentru Press Trust of India.

Coasta plană a Bangladeshului, cu o populaţie de 30 de milioane de locuitori, şi estul Indiei sunt în mod regulat lovite de cicloane, care au lăsat în urmă sute de mii de morţi în ultimele decenii. 

 

 

UPDATE Ciclonul Bulbul s-a dezlănţuit în cursul nopţii asupra zonelor de coastă din estul Indiei şi sudul Bangladeshului, provocând decesul a trei persoane şi forţând zeci de mii de oameni să-şi părăsească locuinţele, au precizat duminică autorităţile.
Ciclonul a atins ţărmul aseară la Sundarbans, cea mai întinsă pădure de mangrove din lume, situată între India şi Bangladesh, pe ţărmul Golfului Bengal, provocând ploi torenţiale şi vânturi cu viteze de până la 120 de kilometri la oră.

În India, un bărbat a decedat după ce un copac s-a prăbuşit peste el sâmbătă seară în Kolkata, capitala statului West Bengal, potrivit forţelor de ordine. În statul vecin Odisha, o altă persoană şi-a pierdut viaţa în urma prăbuşirii unui zid, au anunţat autorităţile locale.

În Bangladesh, furtuna tropicală a provocat decesul unei persoane după ce un copac s-a prăbuşit peste locuinţa acesteia, potrivit autorităţilor.
Sute de mii de rezidenţi din zonele de coastă din cele două ţări au fost evacuaţi ca măsură de precauţie înaintea sosirii ciclonului. Bangladesh a evacuat peste 300.000 de persoane, în timp ce în India, 125.000 de persoane au fost strămutate, cele mai multe în statul West Bengal.

Cel mai important aeroport din regiune, aflat la Kolkata, şi-a suspendat activitatea ca măsură de precauţie.

Furtuna s-a deplasat către nord-est şi va pierde din intensitate transformându-se într-o "depresiune tropicală" când va atinge coasta Bangladeshului până duminică la prânz cu viteze ale vântului de până la 60 de kilometri la oră, potrivit Departamentului indian de meteorologie.Echipe de salvare şi ajutor vor fi mobilizate astăzi în regiunile afectate pentru a evalua pagubele, a declarat telefonic de la Kolkata Amalendu Dutta, un responsabil în domeniul managementului dezastrelor. "Regiunea se confruntă cu rafale de vânt. Sute de arbori şi stâlpi de electricitate au fost smulşi, iar numeroase locuinţe au fost avariate".

Potrivit oficialilor din Bangladesh, furtuna a devastat recolte din regiuni extinse aflate în zonele de coastă. "Am solicitat administraţiei locale să realizeze o evaluare rapidă a pagubelor rezultate în urma ciclonului", a declarat Shahadat Hossain, directorul departamentului pentru managementul dezastrelor din Bangladesh
Nu există informaţii privind pagube majore în Sundarbans, acolo unde furtuna a lovit ţărmul, potrivit responsabilului din domeniul conservării pădurilor Bangladesh Moyeenuddin Khan.
Pădurea cu o suprafaţă de 140.000 de hectare, administrată atât de Bangladesh, cât şi de India, face parte din patrimoniul UNESCO, şi este casa mai multor specii rare, printre care tigrul bengalez.
Ciclonul este un fenomen care se produce frecvent deasupra Golfului Bengal în perioada aprilie-noiembrie, provocând distrugeri pe regiuni extinse în zonele de coastă din India şi Bangladesh.

 

Autorităţile din Bangladesh au evacuat peste 300.000 de persoane din satele situate de-a lungul coastei şi din mai multe insule şi plănuiesc să evacueze un total de un milion şi jumătate de persoane înaintea sosirii uraganului Bulbul, sâmbătă, la începutul serii.
O bună parte din coastă şi principalele două porturi ale ţării, Mongla şi Chittagong, aşteaptă în stare de alertă maximă acest ciclon care ar putea fi însoţit de valuri de doi metri şi de rafale de vânt de 120 kilometri/oră.
Se preconizează că Bulbul va atinge uscatul în apropiere de Sundarbans, o zonă cu nenumărate braţe şi canale din delta Gange-ului, care găzduieşte cea mai mare pădure de mangrove din lume.
Împărţită între Bangladesh şi India, această regiune este cunoscută şi drept habitat al tigrului de Bengal, o specie ameninţată cu dispariţia.

Bangladesh este o ţară plană, situată în mare parte la mai puţin de 12 metri deasupra nivelului mării, cu 10% din teritoriu sub acest nivel. Zona este afectată în mod regulat de cicloane - soldate cu sute de mii de decese în ultimele decenii - a căror frecvenţă şi intensitate au crescut în ultimii ani.
Cu toate acestea, autorităţile au îmbunătăţit în mod clar capacitatea de răspuns la dezastre în ultimii ani, astfel că, în februarie anul trecut, Fani, cel mai important ciclon care a lovit ţara de cinci ani, a făcut doar zece victime. Prin comparaţie, în 2007, ciclonul Sidr a lăsat în urma sa peste 3.000 de morţi.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: uragan ciclon bulbul