x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Barack Obama a anulat trei operaţiuni de ucidere a lui Osama ben Laden înaintea celei din mai

Barack Obama a anulat trei operaţiuni de ucidere a lui Osama ben Laden înaintea celei din mai

de Mediafax    |    21 Aug 2012   •   11:14
Barack Obama a anulat trei operaţiuni de ucidere a lui Osama ben Laden înaintea celei din mai

Presedintele american Barack Obama a anulat trei operatiuni de ucidere a lui Osama ben Laden in ianuarie, februarie si martie 2011, inainte de a merge pana la capat in mai, la insistenta secretarului de Stat Hillary Clinton, potrivit unei noi carti citate de Daily Mail.

Potrivit Mediafax, acuzatiile sunt formulate de Rich Miniter, fost jurnalist al Wall Street Journal, Washington Times si Sunday Times, care citeaza surse din cadrul Comandamentului pentru operatiuni speciale al Statelor Unite. El o descrie pe Clinton drept principala forta din spatele uciderii lui ben Laden.

La inceputul presedintiei sale, Obama era "in mod studiat indecis" in legatura cu uciderea lui ben Laden. "Obama nu se implica, de cele mai multe ori, atunci cand operatiunea impotriva lui ben Laden prindea contur; el lasa deciziile critice in seama directorului CIA de atunci Leon Panetta, secretarului Apararii Robert Gates si secretarului de Stat Hillary Clinton. Obama se temea sa isi asume responsabilitatea pentru un raid riscant care in mod tragic ar fi putut sfarsi prost", explica el.

Potrivit lui Miniter, consiliera Valerie Jarrett, un aliat vechi al lui Obama din Chicago, i-a cerut presedintelui sa anuleze primele trei operatiuni de ucidere a lui ben Laden, de teama unui impact negativ asupra presedintiei acestuia.

Insa, in pofida rivalitatii lor din timpul confruntarii electorale din 2008 pentru nominalizarea democrata, Clinton a castigat increderea lui Obama si si-a folosit influenta in timpul intalnirilor saptamanale din Biroul Oval. "Clinton s-a folosit de intalnirea ei saptamanala pentru a face lobby in vederea unei lovituri decisive impotriva lui ben Laden. Ea a stiut ca sotul ei a platit un pret politic pentru ca a esuat in a-l opri pe ben Laden inainte de atacurile din 11 septembrie. Ea a stiut ca presedintia lui Obama putea fi lovita mortal daca il avea pe ben Laden in vizor si nu apasa pe tragaci", scrie Miniter.

Chiar si in ziua de dinaintea raidului, Obama a avut "un al patrulea moment de indecizie", sustine Miniter. Casa Alba a declarat ulterior ca aceasta ultima intarziere a fost cauzata de conditiile meteorologice nefavorabile, dar Miniter sustine ca a obtinut un raport de la Centrul de meteorologie al fortelor aeriene americane care afirma ca erau "conditii ideale" pentru raidul echipei SEAL.

×