x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Barack Obama a luat o decizie radicală după întâlnirea cu Donald Trump

Barack Obama a luat o decizie radicală după întâlnirea cu Donald Trump

11 Noi 2016   •   12:28
Barack Obama a luat o decizie radicală după întâlnirea cu Donald Trump
Sursa foto: White House

Preşedintele american Barack Obama a dat ordin Pentagonului să îi găsească şi suprime fizic pe liderii Frontului Al-Nusra, o grupare cu legături cu Al-Qaida în Siria, pe care administraţia SUA a ignorat-o până acum în mare parte şi care se află în avangarda luptei împotriva regimului sirian, afirmă oficiali americani, conform ediţiei de vineri a cotidianului The Washington Post. 

Decizia de a desfăşura mai multe drone şi echipamente de culegere de informaţii împotriva grupării militante reflectă preocuparea lui Obama că aceasta transformă părţi din Siria într-o nouă bază de operaţiuni pentru Al-Qaida, în vecinătatea de sud a Europei și vine în urma eforturilor de determinare a preşedintelui Bashar al-Assad să se retragă de la putere, în condiţiile în care Al-Nusra se numără printre cele mai eficiente forţă care luptă împotriva guvernului sirian susţin oficialii, citați de Agerpres

Conform Washington Post, este probabil ca această tendinţă să se accelereze odată cu preluarea mandatului de preşedinte de către Donald Trump. Acesta a declarat deja că va fi şi mai agresiv decât Obama în combatarea militanţilor, o poziţie ce ar putea duce la extinderea campaniei împotriva Al-Nusra, posibil în cooperare directă cu Moscova. 

SUA au întreprins în trecut acţiuni sporadice împotriva unor membri veterani ai Al-Qaida care au migrat spre nord-vestul Siriei din Afganistan şi Pakistan pentru a se alătura Al-Nusra şi pe care oficiali americani îi suspectează că pun la cale atacuri împotriva Statelor Unite şi a aliaţilor Washingtonului. 

Conform Washington Post, şefii Pentagonului au fost iniţial reticenţi să ia din resursele alocate luptei împotriva Statului Islamic. Colaboratori ai lui Obama susţin însă că acesta a devenit tot mai nemulţumit de faptul că Pentagonul şi comunitatea de informaţii nu depun eforturi suficiente pentru lichidarea liderilor Al-Nusra, date fiind avertismentele primite de preşedinte de la responsabili din domeniul antiterorismului.

 

Citește și Epoca Trump începe bine! ZIARIST ÎNCĂTUȘAT ÎN NEW YORK LA PRIMELE PROTESTE CONTRA ALESULUI

Scepticism și bucurie la scară mondială

Donald Trump, între visul american și coșmarul europenilor

×