x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Barack Obama doreşte să închidă Guantanamo! E o promisiune mai veche din campania prezidențială

Barack Obama doreşte să închidă Guantanamo! E o promisiune mai veche din campania prezidențială

18 Dec 2015   •   23:07
Barack Obama doreşte să închidă Guantanamo! E o promisiune mai veche din campania prezidențială

Preşedintele Statelor Unite, Barack Obama, a reafirmat vineri că doreşte să lucreze împreună cu Congresul pentru a închide închisoarea Guantanamo, una din marile promisiuni ale primei sale campanii prezidenţiale, scrie AFP.

"Guantanamo continuă să fie unul din principalele puncte de atracţie pentru recrutarea jihadiştilor", a declarat Barack Obama, în cursul conferinţei de presă desfăşurate la Casa Albă cu ocazia sfârşitului de an, lăsând uşa deschisă unei eventuale decizii de închidere prin decret prezidenţial.

"Supraveghem internetul. Vedem că Guantanamo a fost utilizată pentru a crea o mitologie conform căreia America se află în război cu islamul", a continuat preşedintele SUA.

La sfârşitul lunii noiembrie, Barack Obama s-a resemnat să semneze marea lege a apărării pentru 2016 care reînnoieşte interdicţia de a închide Guantanamo.

Casa Albă continuă, totuşi, să lucreze asupra unui nou plan - anunţat de multă vreme - pentru a închide această închisoare, înfiinţată în urmă cu 13 ani pe insula Cuba pe fondul atentatelor de la 11 septembrie 2001.

"Nu vreau să pornesc de la principiul că Congresul va spune automat nu" acestui plan, a spus Barack Obama, republicanii fiind majoritari atât în Camera Reprezentanţilor, cât şi în Senat.

"Uneori, ei (parlamentarii) vă pot lua prin surprindere", şi-a exprimat el speranţa.

Aceste declaraţii au intervenit după anunţul făcut joi cu privire la transferul a 17 deţinuţi de la Guantanamo pe care mai multe ţări au acceptat să îi primească, potrivit secretarului american al Apărării, Ashton Carter.

După aceste transferuri, care vor avea loc cel mai probabil la jumătatea lunii ianuarie, vor mai rămâne 90 de prizonieri în controversatul centru de detenţie.

Sursa - Agerpres

×