x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Barack Obama îl critică dur pe Trump pentru acţiunea de retragere a programului DACA

Barack Obama îl critică dur pe Trump pentru acţiunea de retragere a programului DACA

06 Sep 2017   •   13:00
Barack Obama îl critică dur pe Trump pentru acţiunea de retragere a programului DACA

Într-o declaraţie de 850 de cuvinte, Barack Obama a criticat dur decizia lui Donald Trump de marţi de a retrage protecţia tinerilor imigranţi intraţi ilegal pe teritoriul Statelor Unite ale Americii, când erau copii, şi care sunt cunoscuţi sub pseudonimul de “Visători”, scrie The Guardian.

Declaraţia a fost cea mai importantă incursiune în viaţa politică a lui Barack Obama de când a părăsit poziţia de preşedinte. Declaraţia a fost postată pe pagina sa de Facebook, iar Obama condamnă decizia lui Trump de abrogare a programului DACA din 2012, ce împiedică expluzarea a sute de mii de tineri fără acte şi care le permite să studieze şi să muncească în SUA. Barack Obama a subliniat că acţiunea lui Trump este “o decizie politică şi o problemă morală”.

“Să fim clari. Acţiunea făcută azi nu este una cerută de lege. Este o decizie politică şi o problemă morală”, a scris fostul preşedinte al Statelor Unite.

Pentru a fi eligibil pentru programul înfiinţat de Obama, aplicanţii trebuie să fi ajuns în SUA înainte de vârsta de 15 ani şi înainte de 2007. Programul garanta protecţie împotriva deportării şi a permiselor de muncă disponibile. Acesta a fost construit ca un mod de a-i scoate pe cei 800,000 înscrişi din umbra economiei şi ca un mod recunoaştere a identităţii lor americane.

“Însă astăzi, o umbră a fost aruncată peste cei mai buni şi mai luminaţi tineri ai noştri din nou”, a spus Obama. “Să ataci aceşti tineri este greşit  - pentru că ei nu au făcut nimic greşit. Este auto-înfrângere – pentru că ei vor să lanseze afaceri noi, să lucreze în laboratoarele noastre, să servească în armata noastră şi să contribuie în alte feluri la ţara pe care o iubim. Şi este crud.”, a subliniat Obama.

Barack Obama a cerut Congresului să treacă legislaţia care înlocuieşte protecţia tinerilor migranţi care au sosit de când erau copii în America.

Casa Albă nu a avut o reacţie imediată. Într-o postare pe Twitter, Donald Trump  a aruncat responsabilitatea asupra Congresului, pe care l-a îndemnat să-şi facă treaba. Purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Sarah Huckabee Sanders, a declarat că preşedintele vrea “o reformă responsabilă a imigraţiei” din partea Congresului.

“Suntem doar ocupanţi temporari ai acestui birou. Asta ne face gardieni ai instituţiilor şi tradiţiilor democratice – cum ar fi supremaţia legii, separarea puterilor, protecţia egală şi libertăţile civile – pentru care strămoşii noştri au luptat şi sângerat.”, a mai spus fostul preşedinte al SUA, Barack Obama.

Administraţia Trump a anunţat marţi că pune capăt programului DACA, creat de Barack Obama. Situaţia celor care beneficiază deja de acest statut nu va fi afectată până la data de 5 martie 2018. Administraţia Trump acordă acest termen Congresului pentru a prezenta un nou plan pentru înlocuirea programului.

×
Subiecte în articol: donald trump barack obama DACA 2012 critica