x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Barack Obama împlineşte astăzi 52 de ani

Barack Obama împlineşte astăzi 52 de ani

04 Aug 2013   •   10:13
Barack Obama împlineşte astăzi 52 de ani
Sursa foto: Christian Silva/Intact Images

Orator priceput, politician abil şi educat la cele mai bune şcoli americane, Barack Obama este un simbol pentru cei care cred că succesul vine doar prin muncă grea. De la începuturi modeste, a reuşit să treacă peste toate dificultăţile şi să devină primul om de culoare care ocupă cea mai puternică funcţie din lume: preşedintele Statelor Unite ale Americii.

Barack Hussein Obama s-a născut la 4 august 1961 în Honolulu. Tatăl său, Barack Obama Senior, un student kenyan, şi mama sa, Ann Dunham, tot studentă, se cunoscuseră cu doar un an înainte în timpul unui curs de limba rusă la Universitatea din Hawaii şi s-au căsătorit în februarie 1961.

Cei doi au divorţat trei ani mai târziu, iar Ann Dunham s-a recăsătorit cu un cetăţean indonezian. Barack Obama şi-a mai revăzut tatăl natural doar o singură dată, în 1971.

Barack Obama a urmat cursurile unui liceu privat din Hawaii, apoi, în 1981, s-a înscris la Universitatea Columbia din New York, de unde şi-a luat licenţa în ştiinţe politice, specializarea relaţii internaţionale. În 1991, şi-a luat şi diploma în drept din partea Universităţii Harvard.

După o relaţie de trei ani, în 1992, s-a căsătorit cu Michelle Robinson, care avea să îi dăruiască două fiice: Malia şi Sasha.

Obama şi-a început cariera politică în 1997, când a fost ales ca senator în legislativul statului Illinois, post pe care l-a păstrat până în 2004, când a devenit senator de Illinois în Congresul american.

În 2008, Partidul Democrat l-a desemnat drept candidat la preşedinţia SUA, iar pe 4 noiembrie 2008, după victoria în faţa republicanului John McCain, a devenit primul preşedinte afro-american.

În 2009, a primit premiul Nobel pentru Pace, însă punctul culminant al primului mandat a fost, fără îndoială, operaţiunea care a dus la uciderea liderului terorist Osama Bin Laden, pe 1 mai 2011, după aproape 10 ani de căutări.

Pe 6 noiembrie 2012, a câştigat un al doilea mandat prezidenţial, după succesul categoric în faţa candidatului republican, Mitt Romney.

×
Subiecte în articol: barack obama