x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Barcelona - Romania, intre doua mari

Barcelona - Romania, intre doua mari

de Dan Constantin    |    29 Noi 2005   •   00:00
Barcelona - Romania, intre doua mari

Capitala Catalunyei pare un oras paralizat de barajele de protectie asigurate de cei 500 de politisti care pazesc EUROMED, conferinta care marcheaza zece ani de la declansarea a ceea ce diplomatii numesc "Procesul Barcelona".

Corespondenta din Barcelona
Capitala Catalunyei pare un oras paralizat de barajele de protectie asigurate de cei 500 de politisti care pazesc EUROMED, conferinta care marcheaza zece ani de la declansarea a ceea ce diplomatii numesc "Procesul Barcelona".

Un mecanism care se doreste sa fie scos din amorteala prin masuri concrete de colaborare intre tarile din nordul si sudul Mediteranei. Amenintarea teorista, imigratia ilegala, dar si diferentele ce par de netrecut intre economiile si culturile celor doua zone sunt deja provocari asumate de cei aproape 40 de sefi de stat si de guvern prezenti la Summitul Euro-Mediteranean. Romania, prin vocea premierului Tariceanu, a expus dorinta ei de a contribui la conectarea celor doua regiuni - Marea Neagra si Marea Mediterana. Stiind impasul in care se afla initiativa Marii Negre, careia presedintele Basescu ii acorda un loc deosebit in ansamblul politicii externe romanesti, nu poti observa aici, la Barcelona, ca Uniunea Europeana are alte calendare si prioritati.

INTREBARI-CHEIE. Intrarea Romaniei in UE va determina si o schimbare in viziunea de strategie externa, precumpanind aspectele de securizare a granitei de Est si nu de permeabilizare a ei. In comentariile celor 1.000 de ziaristi pezenti la Barcelona se vehiculeaza intrebari-cheie despre viitorul UE marcat de un puternic curent de opinie in populatie privitor la extinderea ei. Formatorii de opinie se intreaba si daca tarile arabe doresc democratie sau daca imigrantii aduc si terorism. Un ghem de intrebari la care conferinta doreste sa aduca mai multe clarificari si masuri practice.

In acest cadru, Popescu Tariceanu a avut intalniri cu premierii Olandei, Cehiei, Bulgariei, Croatiei si a pozat in "fotografia de grup" a conferintei din pozitia indicata de organizatori - in spatele premierului Spaniei.

SUPERSECURIZARE. Ca elemente de culoare a ceea ce s-a intamplat la Barcelona in ultimele doua zile, demonstratiile antimondialiste nu au avut vigoarea necesara pentru a patrunde pana in zona supersecurizata a summitului. In schimb, ziaristii romani au cazut victime maradonistilor deghizati in ofiteri de politie si a iutelii de mana a vanzatoarelor din mall-ul aflat langa Palatul Congreselor. Asa incat Bucurestii par a fi un oras deplin european.

Revenind la problemele din tara, referitor la oferta ministrului Economiei, Codrut Seres, ca din bugetele ministerului si institutiilor subordonate sa se sustina efortul bugetar al Guvernului de a majora salariile profesorilor, premierul a tinut sa faca o precizare. Multumindu-i ministrului pentru oferta, Tariceanu a spus ca nu poate admite ca banii economisiti in industrie sa se duca la salarii, ei trebuind folositi pentru infuzii de capital in economie.
×
Subiecte în articol: externe barcelona