x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Barroso îi răspunde şefului guvernului regional din Catalonia că referendumul este o chestiune spaniolă

Barroso îi răspunde şefului guvernului regional din Catalonia că referendumul este o chestiune spaniolă

de Agerpres    |    08 Ian 2014   •   19:32
Barroso îi răspunde şefului guvernului regional din Catalonia că referendumul este o chestiune spaniolă

Bruxellesul nu poate spune dacă trebuie sau nu să desfăşoare Catalonia un referendum de independenţă, potrivit mesajului pe care preşedintele Comisiei Europene, José Manuel Durao Barroso, l-a transmis şefului guvernului regional din Catalonia, Artur Mas, semnalează miercuri cotidianul spaniol El Pais.

Textul, un răspuns la scrisoarea lui Artur Mas care cerea sprijinul tuturor liderilor europeni pentru desfăşurarea referendumului, subliniază că această chestiune trebuie să fie discutată în Spania şi că executivul comunitar "nu are nicio competenţă" în acest sens, potrivit unui purtător de cuvânt al Comisiei Europene.

"Artur Mas a pierdut bătălia internaţională. Poate deveni ridicol. A creat o problemă şi vrea ca noi ceilalţi să i-o rezolvăm", a spus preşedintele guvernului spaniol, Mariano Rajoy, în cadrul unei reuniuni a conducerii partidului său. La aceeaşi reuniune, preşedintele guvernului de la Madrid a exclus reforma constituţională pe care o cere opoziţia şi a anunţat că Partidul Popular (PP) va avea o activitate mai intensă în Catalonia.

Prin răspunsul său, şeful Comisiei Europene refuză să ofere sprijinul cerut şi face trimitere la ocazii anterioare în care diverşi membri ai executivului comunitar au interpretat consecinţele legale ale acestui proces: în cazul în care Catalonia ar deveni independentă faţă de Spania, ar ieşi imediat din Uniunea Europeană.

"Atât eu însumi, cât şi alţi membri ai Comisiei Europene am spus-o în diverse ocazii", a precizat Barroso, fără a menţiona în mod direct această abandonare a clubului comunitar, potrivit aceleiaşi surse.

Bruxellesul lasă deschisă calea pentru a discuta despre noua situaţie în cazul în care relaţia dintre Spania şi comunitatea autonomă spaniolă Catalonia s-ar schimba. Pentru moment, consideră că această dezbatere este legată de angrenajul constituţional spaniol şi că intervenţia Bruxellesului nu îşi are locul în acest scenariu, adaugă sursa citată.

Reacţia rece a celui mai înalt responsabil al Comisiei Europene se adaugă lipsei de sprijin pe care a înregistrat-o Mas din partea principalilor lideri comunitari cărora le-a trimis scrisoarea.

Scrisoarea lui Artur Mas constituie o încercare de a obţine sprijin internaţional faţă de dorinţa de a realiza o consultare populară asupra independenţei în Catalonia, însă niciun lider european nu vrea să se implice într-o chestiune atât de delicată pentru Spania şi care ar putea genera o înfruntare directă cu şeful guvernului spaniol, Mariano Rajoy, comentează sursa citată.

×
Subiecte în articol: Catalonia independenta catalonia