x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Basescu, atac la Tusk pe filiera contractelor de armament

Basescu, atac la Tusk pe filiera contractelor de armament

de Dan Constantin    |    20 Mai 2015   •   16:41
 Basescu, atac la Tusk pe filiera contractelor de armament

Atacul violent lansat de Basescu Traian la adresa Presedintelui Consiliului European, Donald Tusk,apare ca strans corelat cu ciocnirea de interese ale marilor firme de echipamente militare care se lupta pe piata poloneza.

Polonia arein derulare cel mai amplu program de cheltuieli militare dintre tarile estice ale NATO, cifrat la peste 30 de miliarde de dolari pentru urmatorul deceniu. Nodul acestui pachet substantial a fost desfacut de presedintele polonez Komorowsky care a anuntat in 21 aprilie castigatorii unor licitatii in valoare de 8 miliarde dolari.

Ministerul polonez al Apararii a ales ca partener pentru sistemul antiracheta compania americana Raytheon care va livra pana in 2025 opt baterii Patriot. Americanii au fost concurati de oferta francezilor de la Thalles si MBDA.
Contractul pentru livrarea a 70 de elicoptere militare, cost 3 miliarde dolari, a fost adjudecat de compania Airbus care a invins pe americanii de la Sikorsky si italo-americanii de la Agusta.

Subiectul a devenit imediat tema de confruntare in campania electorala pentru alegerile prezidentiale care se incheie duminica 24 mai.
Contracandidatul lui Komorowsy, Andrzej Duda, fosta vedeta rock, s-a aratat surprins de alegerea elicopterelor de la Airbus.Potrivit Bloomberg, Duda critica optiunea pentru Eurocopter care ar afecta industria militara poloneza.

Gazetta Wyborcza preia si referirile lui Duda la opinii din presa poloneza care pun alegerea Airbus ca furnizor de elicoptere ca o recompensa pentru sprijinul Frantei si Germaniei la desemnarea lui Donald Tusk ca presedinte al Consiliului European.

Basescu l-a catalogat pe Tusk drept ''servitor al Germaniei'' adaugand ca presedintele Klaus Iohannis este ''copil de mingi'',remarca debitata dupa vizita presedintelui roman la Gdansk, in 8 mai

In timpul madatului de la Cotroceni, Basescu Traian a ingropat un contract de dotare cu rachete MBDO stipulat in parteneriatul strategic militar incheiat cu Franta.De asemenea, Guvernul Boc a tergiversat investitia Eurocopter de la Ghimbav, scoasa abia acum din punctul mort. 

×
Subiecte în articol: donald tusk traian basescu