x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Băsescu dă "undă verde" aderării Serbiei la UE

Băsescu dă "undă verde" aderării Serbiei la UE

de Mediafax    |    01 Mar 2012   •   15:38
Băsescu dă "undă verde" aderării Serbiei la UE

Presedintele Romaniei, Traian Basescu, a declarat, la Bruxelles, ca renunta la initiativa de blocare a acordarii statutului de candidat Serbiei, anunta surse oficiale, citate de AFP.

Protocolul privind minoritatile intre Romania si Serbia a fost semnat, joi, la Bruxelles, de ambasadorii la UE ai celor doua state.

"Basescu a anuntat ca romanii si-au dat acordul in cazul Serbiei pentru ca cele doua parti s-au inteles asupra semnarii protocolului privind drepturile minoritatilor", dat fiind ca exista o minoritate sarba si in Romania, a declarat eurodeputatul german Elmar Brok, care a participat joi la o reuniune la care a fost prezent si Traian Basescu.

Romania a blocat marti, in cursul reuniunii ministrilor Afacerilor Europene din statele UE, luarea unei decizii privind acordarea statutului oficial de candidat Serbiei.

Ministrii Afacerilor Europene din statele UE au recomandat marti acordarea statutului de candidat pentru aderarea la UE Serbiei, insa fara a lua o decizie formala. "Ministrii recomanda acordarea statutului de candidat Serbiei si asteapta cu nerabdare decizia care va fi luata de Consiliul European de acordare sau nu a acestui statut", conform unui comunicat al UE. "Romania a blocat un acord imediat", anunta surse diplomatice. Acordarea statutului de candidat necesita unanimitatea celor 27. Ministrul danez al Afacerilor Europene, Nicolai Wammen, a confirmat ca vor avea loc "discutii" zilele urmatoare pentru aplanarea divergentelor care persista. "Dar s-a degajat totusi un consens la nivelul celor 27 pentru a se recomanda acordarea statutului de candidat Belgradului", adauga ministrul danez.

Romania exercita presiuni asupra Serbiei pentru a primi garantii in privinta etnicilor vlahi, explica un diplomat, catalogand drept "o surpriza" opozitia Bucurestiului.

×