x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe BĂTĂLIA PENTRU NABUCCO/România cere clarificări la Bruxelles

BĂTĂLIA PENTRU NABUCCO/România cere clarificări la Bruxelles

de Irina Cristea    |    17 Mar 2009   •   00:00

România cere clarificări din partea partenerilor europeni după ce din pachetul de finanţare pe probleme de energie, supus dezbaterii miniştrilor de Externe din statele membre ale UE, a fost exclus proiectul Nabucco.



Discuţiile au avut loc în cadrul reuniunii Consiliului Afaceri Generale şi Relatii Externe (CAGRE), la Bruxelles. "Am indicat clar că nu acceptăm înlocuirea denumirii Nabucco cu cea de ", a precizat şeful diplomaţiei române, Cristian Diaconescu.

El a dezminţit informaţii apărute anterior în mass-media, potrivit cărora România ar fi blocat consensul la reuniunea CAGRE. "Nu este vorba despre o blocare. Dialogul va continua, atât în structurile Comisiei Europene, cât şi în plan bilateral, dar nu este nevoie să repet că Uniunea Europeană a agreat deja proiectul Nabucco. Acesta este un proiect prioritar, la 19 februarie ministrii energiei şi-au dat acordul, iar ulterior şi Consiliul ECOFIN l-a aprobat", a spus Diaconescu, potrivit Rador.

Ministrul nu a putut explica motivul pentru care în locul denumirii "Nabucco" a apărut o formulare mult mai generală. "În opinia României, proiectul Nabucco corespunde în mod cert obiectivelor UE în materie de securitate energetică. Cum vă spuneam, figurează printre proiectele de interconectare, dar în mod ciudat a dispărut denumirea Nabucco. Nu ştim în ce măsură denumirea conţine sau nu proiectul Nabucco. Este o precizare necesară şi nu ştim cărui interes politic serveşte diminuarea modului în care este menţionat Nabucco în acest dosar", a adăugat Diaconescu.

Anterior acestei declaraţii, presa a relatat că România a blocat obţinerea unui consens la CAGRE pentru concluziile Consiliului European de la 19 martie.

×
Subiecte în articol: externe nabucco