x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Bătălie pe gaze - Europa, la mijloc între Rusia şi Ucraina

Bătălie pe gaze - Europa, la mijloc între Rusia şi Ucraina

de Sînziana Stancu    |    24 Dec 2008   •   00:00

Conflictul "cu miros de gaz" între Rusia şi Ucraina ar putea pune în dificultate livrările de gaze naturale către Europa, a avertizat guvernul de la Moscova, într-un comunicat de presă.



Gazprom i-a cerut Ucrainei să-i achite datoria de 1,4 miliarde de euro pentru livrările de gaz, până la sfârşitul lunii decembrie, în caz contrar, ameninţând că nu va încheia un nou contract de livrare în 2009, se arată într-un comunicat dat publicităţii luni, de către compania rusă. Din această neînţelegere, Europa va fi cea care va avea cel mai mult de suferit, pentru că cea mai mare cantitate de gaz care ajunge pe continentul european trece prin Ucraina.

ASIGURÂRI
Kievul a ţinut să dea însă asigurări Europei că situaţia se va rezolva, unul dintre consilierii în probleme economice ale preşedinţiei ucrainene, Alexandr Şlapak afirmând că ţara sa e gata să garanteze tranzitul gazului rus către Uniunea Europeană. La rândul său, nici UE nu pare, deocamdată, îngrijorată de ameninţările Moscovei cu o nouă întrerupere a livrărilor de gaze, deoarece, spre deosebire de precedentul "război al gazului", din iarna anilor 2005-2006, are acum rezervoarele de gaz "pline în proporţie de 90%", iar "nivelul rezervoarelor ucrainene este, de asemenea, risicat", după cum a explicat purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Ferran Tarrandellas.

×
Subiecte în articol: externe