x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Bătălie pentru “principala vioară” a Rusiei în Moldova

Bătălie pentru “principala vioară” a Rusiei în Moldova

de Vitalie Calugareanu    |    05 Ian 2011   •   17:30

Liderul PD, Marian Lupu, devenit la sfârşitul anului trecut preşedinte al Parlamentului şi preşedinte interimar al Republicii Moldova, după constituirea Alianţei pentru Integrare Europeană, a explicat la o emisiune televizată de ce a refuzat o alianţă cu comuniştii. “PCRM a vrut coaliţie doar pe un an, apoi noi alegeri anticipate”, a declarat Lupu. În plus, în timpul negocierilor s-a insistat foarte mult asupra aderării Republicii Moldova la Uniunea vamală Rusia-Belarus-Kazahstan, în defavoarea integrării europene. “Se cam evita sintagma «integrare europeană». Din punctul nostru de vedere, s-a făcut resimţită o lipsă de interes în măsura în care ar fi trebuit să fie asupra subiectului legat de depăşirea crizei politice. Ceva totuşi indica că o asemenea formulă pentru parteneri ar fi fost mult mai interesantă – să fie alianţa un an, adică până la noile alegeri anticipate”, a declarat liderul PD, Marian Lupu.

În replică, unul dintre fruntaşii PCRM, deputatul Igor Dodon, a menţionat că în zilele următoare PCRM va face publice toate documentele negociate cu PD în baza cărora urma să fie creată alianţa de stânga: Eu cred că în timpul apropiat noi vom face publice toate proiectele de document care au fost pregătite, inclusiv declaraţia de creare a coaliţiei de stânga, acordul de creare a coaliţiei, organigrama Guvernului care a fost pregătită de PCRM şi repartizarea ministerelor, a spus Dodon.

Comuniştii au spus că vor să publice aceste documente, pentru ca oamenilor să nu li se creeze impresia că PCRM şi-a dorit un viitor politic dăunător pentru Moldova.

Potrivit liderului PD, Marian Lupu, un alt argument care a determinat PD să se distanţeze de PCRM a fost “minciuna comuniştilor despre explodarea de  autorităţile de la Chişinău a digului din satul Nemţeni, pentru a salva oraşul Galaţi din România în timpul inundaţiilor din vara anului 2010”.

După ce şi-a pus în cap comuniştii, Marian Lupu riscă să declanşeze prima confruntare şi în cadrul coaliţiei proaspăt reconstituite. El a pledat public, din numele Alianţei, pentru extinderea cu încă zece ani a valabilităţii Tratatului de bază cu Federaţia Rusă care expiră anul acesta: “În mod evident, acest tratat trebuie să-şi continue acţiunea, să se extindă în mod automat ca valoare şi ca acţiune juridică, deoarece este un document strategic, fiind pus la baza a ceea ce numim noi «parteneriat strategic» cu Federaţia Rusă. Sunt mai mult decât sigur că nici unei componente a actualei alianţe nu-i trece nici prin cap să caute argumente împotriva extinderii acestui tratat”, a declarat preşedintele interimar al Republicii Moldova.

Astfel, asumându-şi rolul de “principală vioară” a Rusiei în Moldova, Marian Lupu şi-a pus colegii de alianţă liberali în situaţia să spună dacă sunt sau nu de acord cu prelungirea acestui tratat care, între altele, pe lângă relaţii reciproc avantajoase, mai oferă dreptul Rusiei să se implice, fără invitaţie, într-un eventual conflict armat în Republica Moldova.

Întrebat ce crede despre eventuala prelungire a Tratatului de bază cu Rusia, premierul desemnat al Republicii Moldova, Vlad Filat, a răspuns: “Mai urmează să discutăm! Relaţiile noastre cu Federaţia Rusă urmează să fie foarte bune, iar reuşita depinde nu de declaraţii, ci de acţiuni care trebuie să fie foarte multe şi multidimensionale”.

Cel de-al treilea lider al coaliţiei de guvernare de la Chişinău, liberalul Mihai Ghimpu, care s-a declarat unionist, nu a comentat declaraţia lui Marian Lupu.

Tratatul de bază moldo-rus poate fi anulat doar dacă una dintre părţi îl denunţă. Dacă nu – acesta se prelungeşte în mod automat pentru o perioadă de încă zece ani. Analistul politic Igor Boţan consideră că Tratatul cu Rusia trebuie reînnoit, deoarece “Moldova nu este entitatea în măsură să hărţuiască Rusia”.

×