x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Bazele SUA - Teama peste Prut

Bazele SUA - Teama peste Prut

de Vitalie Calugareanu    |    10 Dec 2005   •   00:00
Bazele SUA - Teama peste Prut

Semnarea acordului de acces pentru facilitatile militare ale SUA in Romania a provocat frisoane nu numai la Moscova, ci si peste Prut. Chisinaul se asteapta la o radicalizare a actiunilor din partea Federatiei Ruse.

Semnarea acordului de acces pentru facilitatile militare ale SUA in Romania a provocat frisoane nu numai la Moscova, ci si peste Prut. In consecinta, Chisinaul se asteapta la o radicalizare a actiunilor din partea Federatiei Ruse.

Liderii politici si observatorii independenti de la Chisinau se tem ca, in noile conditii, se va perpetua prezenta militara rusa in regiunea transnistreana. Pe de alta parte insa, acestia sunt de parere ca, de acum, SUA vor avea mai multe motivatii sa discute cu Kremlinul problema securitatii Republicii Moldova.

Si unii, si altii sunt insa de parere ca Rusia a primit o lovitura grea si ca va incerca sa riposteze reactivand agresivitatea regimului separatist de la Tiraspol, pentru a-si justifica astfel prezenta militara in zona ca forta de pacificare. Ingrijorarea Kremlinului este cu atat mai intemeiata daca tinem cont si de declaratia secretarului de stat american, Condoleezza Rice, facuta la Kiev, potrivit careia "SUA isi doresc un parteneriat mai apropiat cu Ucraina".

Teama ca armata rusa ar putea fi izolata in Transnistria a panicat diplomatia rusa si a determinat-o sa respinga din start orice initiativa cu iz occidental, doua exemple elocvente in acest sens fiind refuzul categoric al sefului diplomatiei ruse, Serghei Lavrov, de a semna declaratia finala a reuniunii OSCE de la Ljubljana si reactia dura a ministrului rus al Apararii, Serghei Ivanov, la semnarea acordului de acces pentru facilitatile militare americane in Romania.

STRATEGIE. La randul sau, directorul executiv al Asociatiei pentru Democratie Participativa din Chisinau, Igor Botan, considera ca infiintarea bazelor militare in Romania este benefica pentru Republica Moldova din punct de vedere strategic, dar, pe termen scurt, acest lucru dezavantajeaza Chisinaul, deoarece Rusia si Administratia separatista de la Tiraspol vor folosi acest argument pentru a justifica necesitatea mentinerii in continuare a armatei ruse in Transnistria.

Directorul de programe din cadrul Institutului de Politici Publice de la Chisinau, Oazu Nantoi, considera ca infiintarea bazelor militare americane pe teritoriul Romaniei va pune Rusia in imposibilitatea de a mai mentine starea de incertitudine care persista de mai bine de 13 ani in regiunea transnistreana. "Federatia Rusa este in situatia in care va fi nevoita sa accepte aceste noi realitati din simplul motiv ca SUA dispun de toate argumentele pentru desfasurarea bazelor militare americane in Romania, pe cand Federatia Rusa nu dispune de nici un argument serios si plauzibil pentru a continua sa mentina starea de incertitudine in zona de est a Republicii Moldova."

Infiintarea bazelor militare americane pe teritoriul Romaniei va avea si un efect indirect. Republica Moldova si problema transnistreana vor deveni, in opinia observatorilor independenti, mai vizibile pe agenda internationala, iar SUA vor avea mai multe motivatii sa ceara Federatiei Ruse sa respecte independenta fostelor republici sovietice.

ASTEPTARE
Directorul Centrului pentru Securitate Internationala din Rusia, Aleksei Arbatov, a aratat ca este foarte interesant de aflat ce vor reprezenta aceste noi baze SUA. "Amplasarea bazelor in Romania este mult mai logica decat in Polonia, pentru ca este mai comod sa trimiti avioane pentru operatiuni in Orientul Mijlociu. Totul depinde de ce vor insemna aceste baze militare. Daca este vorba despre forte de desfasurare rapida, nici un pericol pentru Rusia. Daca acolo va fi amplasat armament greu, este alta discutie", a subliniat el. Arbatov a adaugat ca "Rusia trebuie sa lamureasca rostul acestor baze".
×
Subiecte în articol: externe militare