x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Bbagdad - Petrol contra pace

Bbagdad - Petrol contra pace

de George Daniel Ripa    |    28 Feb 2007   •   00:00
Bbagdad - Petrol contra pace

Cabinetul irakian a aprobat un proiect de lege menit sa imparta echitabil banii castigati din vanzarea pe piata externa a petrolului.

Noul proiect stabileste ca banii castigati se vor imparti celor 18 provincii ale Irakului dupa numarul de locuitori ai acestora. Pana acum, banii erau destinati in principal provinciilor in care se exploatau resursele energetice. "Acesta este un cadou pentru intreg poporul irakian", a declarat premierul irakian, Nouri Maliki.

Modul in care erau impartiti banii obtinuti din vanzarea de petrol era unul dintre subiectele cele mai disputate de suniti, siiti si kurzi, principalele etnii care traiesc in Irak. Majoritatea campurilor de petrol sunt in zonele locuite de siiti, in sudul tarii, iar prospectele arata ca viitorul apatine zonelor de nord, unde locuiesc kurzii.

Astfel, sunitii, etnie ce populeaza centrul Irakului, se simteau exclusi de la impartirea "bucatelor". Analistii spera ca aceasta lege va duce catre unitatea politica necesara in Irak, tara aflata in pragul unui razboi civil. "Legea are la baza interesele nationale ale tarii noastre. Va incuraja unirea tuturor partilor care compun poporul irakian", a mai spus Maliki.

×
Subiecte în articol: externe