x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe BCE avertizează că este nevoie de 1.500 de miliarde de euro pentru revenirea economiei UE

BCE avertizează că este nevoie de 1.500 de miliarde de euro pentru revenirea economiei UE

08 Apr 2020   •   12:45
BCE avertizează că este nevoie de 1.500 de miliarde de euro pentru revenirea economiei UE

Banca Centrală Europeană (BCE) le-a transmis miniştrilor de Finanţe din zona euro că este nevoie de măsuri fiscale în valoare de 1.500 miliarde euro pentru limitarea crizei economice provocată de pandemia de coronavirus, transmite Reuters.

La videoconferinţa miniştrilor europeni de Finanţe, care a durat 16 ore și s-a terminat fără a se ajunge la un acord, Germania, Olanda şi alte state din nordul Europei au fost de acord cu măsuri în valoare de numai 500 de miliarde de euro.

Estimările arată conform cărora economia blocului comunitar ar putea să înregistreze o contracţie de 10% în acest an, însă miniştrii europeni de Finanţe nu au reuşit să cadă de acord din cauza opoziţiei Olandei şi Italiei.

Italia ar fi vrut un acord mai ambiţios cu referinţe mai clare la viitoarele emisiuni comune de obligaţiuni, iar Olanda susține introducerea de condiţii pentru orice linie de credit de la UE.

Discuţiile miniştrilor de Finanţe se concentrează pe trei direcţii: acordarea de împrumuturi de la fondul de salvare al zonei euro (MES), un fond de garanţii pentru companii şi sprijinirea schemelor de şomaj parţial.

Însă nu se întrevede încheierea unui acord privind emiterea unor obligaţiuni comune, cum au cerut Italia şi Spania, statele cele mai afectate de pandemie.

Discutiile continuă  și dacă se va ajunge la un acord, propunerile miniştrilor de finanţe urmează să fie aprobate de şefii de stat şi de guvern din statele membre UE. 

×
Subiecte în articol: bce economie