x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe BEI acordă 110 milioane de euro pentru gazoductul dintre Bulgaria și Grecia

BEI acordă 110 milioane de euro pentru gazoductul dintre Bulgaria și Grecia

10 Oct 2019   •   15:01
BEI acordă 110 milioane de euro pentru gazoductul dintre Bulgaria și Grecia

Banca Europeană de Investiţii (BEI) a anunţat acordarea unui împrumut de 110 milioane de euro pentru construcţia unui gazoduct de 182 de kilometri, care va lega Bulgaria de Grecia, menit să reducă dependenţa Sofiei de Rusia şi să diversifice sursele de aprovizionare în sud-estul Europei. În prezent, peste 95% din necesarul de gaze naturale al Bulgariei este asigurat de livrările grupului Gazprom. Gazele naturale ruseşti ajung în Bulgaria după ce trec prin Ucraina şi România.
Autorităţile de la Sofia vor ca lucrările de construcţie pentru această conductă, cu o capacitate anuală iniţială de trei miliarde de metri cubi, să avanseze rapid, pentru ca interconectorul să devină operaţional în a doua jumătate a anului 2020. Acesta va permite Bulgariei să importe gaze naturale din Azerbaidjan, după legarea de conducta TAP în Grecia.

IKGB, operatorul proiectului de 240 milioane de euro, a semnat acorduri cu Corinth Pipeworks, care face parte din firma Cenergy Holdings, pentru a furniza conductele, şi contractorul elen de gaze J&P AVAX. IKGB este deţinut în proporţie de 50% de compania de stat BEH din Bulgaria, restul participaţiei fiind deţinut de grupul elen DEPA şi firma italiană Edison.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: bei gazoduct