x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Beijingul cere ca directorul executiv al Huawei să nu fie extrădat din Canada în SUA

Beijingul cere ca directorul executiv al Huawei să nu fie extrădat din Canada în SUA

22 Ian 2019   •   15:49
Beijingul cere ca directorul executiv al Huawei să nu fie extrădat din Canada în SUA
Sursa foto: Meng Wanzhou

China a transmis un avertisment dur, marţi, prin care cere ca directorul executiv al Huawei, Meng Wanzhou, reţinut de autorităţile de la Ottawa luna trecută, să nu fie extrădat din Canada, în Statele Unite ale Americii. Purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de externe, Hua Chunying, a declarat că situaţia doamnei Meng Wanzhou este ieşită din comun şi că Tratatul de extrădare al canadei cu Statele Unite pune în pericol "siguranţa şi drepturile legitime şi interesele cetăţenilor chinezi".

Hua Chunying a precizat că China doreşte ca Statele Unite să îşi retragă mandatul de arestare emis pe numele doamnei Meng Wanzhou şi să "nu facă o cerere oficială de extrădare părţii canadiene". Solicitarea vine la o zi după ce 140 de experţi internaţionali pe probleme legate de China, între care şi un fost ambasador al Canadei la Beijing, i-au cerut preşedintelui chinez Xi Jinping să elibereze doi cetăţeni canadieni - Michael Kovrig şi Michael Spavor - reţinuţi la Beijing, aparent ca răzbunare pentru reţinerea oficialului Huawei la Vancouver. .Arestarea lui Meng Wanzhou ar fi înfuriat China, scriu agenţiile străine de presă, care au mai condamnat un cetăţean canadian la pedeapsa cu moartea, în urma acuzaţiilor de trafic cu droguri. 

Meng Wanzhou este directorul executiv financiar al gigantului Huawei şi fiica fondatorului companiei chineze, Ren Zhengfei. Meng este plasată în momentul de faţă în arest la domiciliu în Vancouver, iar arestarea sa deteriorează serios relaţiile economice dintre Canada şi China şi, mai ales, negocierile pentru construirea reţelei wireless de ultimă generaţie în Canada. 

×