x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Beijingul cere Washingtonului să interzică președintei Taiwanului tranzitarea teritoriului SUA

Beijingul cere Washingtonului să interzică președintei Taiwanului tranzitarea teritoriului SUA

27 Oct 2017   •   16:45
Beijingul cere Washingtonului să interzică președintei Taiwanului tranzitarea teritoriului SUA

Beijingul a cerut vineri Washingtonului să-i interzică preşedintei Taiwanului, Tsai Ing-wen, să tranziteze teritoriul SUA şi a "protestat ferm" pe lângă Washington în legătură cu acest subiect, înaintea primei vizite în China a preşedintelui american Donald Trump, relatează AFP. 

Preşedinta Tsai Ing-wen urmează să înceapă sâmbătă un turneu de o săptămână în care va vizita trei ţări din Pacific aliate Taipeiului - Insulele Marshall, Tuvalu şi Insulele Solomon. 

"Cerem Statelor Unite să respecte cu stricteţe principiul Chinei unice", a declarat Geng Shuang, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe chinez, întrebat despre opririle prevăzute de Tsai Ing-wen în Hawai şi Guam, două teritorii americane, în cadrul turneului său. 

În timp ce Taiwanul este de facto independent şi guvernat separat de continent din 1949, Beijingul revendică suveranitatea sa şi le interzice partenerilor săi - în numele principiului "Chinei unice" - să aibă relaţii diplomatice cu insula. 

"Motivele reale pe care le are liderul taiwanez să tranziteze teritoriul american sunt evidente", a spus Geng, părând să sugereze ca aceasta ar fi o modalitate prin care Tsai Ing-wen încearcă să obţină recunoaşterea internaţională. 

Situaţia tensionată survine înainte de o vizită crucială a lui Donald Trump în China la începutul lunii noiembrie, ca parte a unui turneu în Asia axat în principal pe dosarul nuclear nord-coreean - în care liderul de la Casa Albă intenţionează să obţină sprijinul Beijingului. 

Taiwanul are relaţii diplomatice cu numai 20 de state mici, cele mai multe dintre ele în Pacific, America Centrală sau Caraibe.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: sua taiwan washington beijing tsai ing-wen