x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Belgia, paralizată de greva generală. Spaţiul aerian este închis, transportul în comun se desfăşoară cu dificultate

Belgia, paralizată de greva generală. Spaţiul aerian este închis, transportul în comun se desfăşoară cu dificultate

13 Feb 2019   •   11:57
Belgia, paralizată de greva generală. Spaţiul aerian este închis, transportul în comun se desfăşoară cu dificultate

Spaţiul aerian închis, transporturi perturbate şi pichete de grevă, Belgia funcţionează miercuri la ralanti din cauza unei greve generale declanşate la chemarea principalelor sindicate care cer salarii mai bune, informează AFP.
Administraţiile publice, transporturile, poşta, şcolile, spitalele, colectarea deşeurilor dar şi companii şi centre comerciale vor fi afectate de această grevă.
Potrivit AFP, din cauza grevei, transporturile în comun, în special la Bruxelles, erau afectate în mod semnificativ miercuri dimineaţa.
Compania naţională de căi ferate din Belgia a anunţat eliminarea sau modificarea orarului mai multor trenuri, în pofida introducerii unui serviciu minim. Conducerea companiei se aşteaptă ca jumătate din trenuri să fie anulate din cauza grevei însă traficul internaţional nu ar urma să fie afectat.
La rândul său, Skeyes, compania care răspunde de control aerian din Belgia, a anunţat încă de marţi că nu va autoriza nicio cursă aeriană spre şi din Belgia timp de 24 de ore, începând de marţi seara. Niciun avion nu va putea survola teritoriul belgian la altitudini mai mici de 8000 de metri, adică în spaţiul controlat de Skeyes. Sunt exceptate de la interdicţie numai cursele aeriene guvernamentale, militare şi de urgenţă.
Greva ar urma să perturbe derularea reuniunii miniştrilor Apărării din cel 29 de state membre ale NATO, care va avea loc miercuri şi joi la Bruxelles, fiind posibil ca unii miniştri să rateze debutul reuniunii.


"Chiar dacă terminalul va rămâne deschis, rugăm toţi pasagerii să nu se deplaseze la aeroport", a anunţat la rândul său aeroportul internaţional Zaventem din Bruxelles, cel mai mare din Belgia, într-un comunicat de presă. Este închis şi aeroportul Charleroi, al doilea cel mai mare aeroport din Belgia, unde operează în special compania irlandeză low-cost Ryanair.
Potrivit agenţiei de presă Belga, mai multe pichete de grevă au fost înfiinţate pe teritoriul Belgiei, precum în portul Gand (nord), la Eupen (est) sau în zonele industriale din Limbourg (est).
Această chemare la grevă lansată de cele trei mari confederaţii sindicale din Belgia, FGTB (socialist), CSC (creştin) şi CGSLB (liberal), vizează toate sectoarele economiei, atât din domeniul public cât şi din cel privat. Sindicatele cer o majorare a salariilor, a alocaţiilor şi pensiilor dar şi condiţii mai bune de pensionare.
Ultima grevă generală în Belgia a avut loc în luna decembrie 2014. 

AGERPRES

×
Subiecte în articol: belgia grevă