x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe BELGIA/Regele iniţiază consultări pentru stoparea haosului

BELGIA/Regele iniţiază consultări pentru stoparea haosului

de Mihaela Matachita    |    16 Iul 2008   •   00:00
Regele Albert II a continuat ieri consultările cu marile partide politice pentru a găsi o soluţie la criza declanşată prin demisia premierului Yves Leterme după doar patru luni de guvernare.

 
Suveranul belgian încă nu a acceptat demisia prezentată de Yves Leterme în noaptea de duminică spre luni, păstrîndu-şi astfel posibilitatea de a-l menţine pe acesta în fruntea guvernului de coaliţie pe care îl conduce din luna martie, cel puţin pentru o perioadă de tranziţie. Yves Leterme a prezentat regelui demisia guvernului său după ce nu a reuşit să realizeze reformele politice. Albert II a reluat de marţi după-amiază consultările, în timp ce clasa politică încerca să imagineze un scenariu care să limiteze impactul crizei. Rolul suveranului este acela de a asculta în deplină confidenţialitate pe reprezentanţii diferitelor curente şi să desemneze o personalitate care să formeze guvernul. "O sursă apropiată dosarului", a declarat agenţiei France Presse că "nu există încă un scenariu precis, trebuie să lăsăm timp pentru ca lucrurile să se decanteze". Toate marile partide par să excludă alegerile anticipate pe termen scurt ca soluţie pentru ieşirea din criză. Totuşi, presa belgiană vorbea despre legislative anticipate în septembrie. Regele trebuie să tranşeze problema pînă la sfîrşitul săptămînii, deoarece vin vacanţa parlamentară şi ziua naţională (pe 21 iulie).


DISPUTE. Crizele politice recurente în ultimul timp în Belgia demonstrează că federaţia este un sistem depăşit pentru această ţară şi că este necesară trecerea la confederaţie pentru a evita secesiunea Flandrei, subliniază analiştii politici. Înaintea alegerilor generale din iunie, Leterme promisese simpatizanţilor săi că va acorda chiar mai multe puteri guvernelor regionale din Belgia, ţară care este deja cel mai descentralizat stat din Europa. În Valonia francofonă, unde rata şomajului este mai înaltă şi economia "scîrţîie", există temerea că o mai mare descentralizare va înrăutăţi situaţia. Nordul bogat (Flandra), însă, insistă pentru descentralizare.

Yves Leterme trebuia ca pînă la 15 iulie să pună în aplicare măsurile care să acorde mai multă putere regiunilor. În fruntea unei coaliţii de partide valone şi flamande, el preluase postul de premier după nouă luni de blocaj politic din cauza neînţelegerilor privind "coabitarea" dintre zonele flamande şi cele valone.  Guvernul de coaliţie cuprindea pe creştin-democraţii flamanzi, din nord, ai lui Yves Leterme şi socialiştii francofoni din Valonia, din sud. Premierul trebuia să prezinte acordul de reformare a statului într-un discurs în Parlament marţi. Dar luni seara, creştin-democraţii flamanzi i-au spus premierului că nu-i acceptă planul de reformare, considerîndu-l insuficient şi punînd noi condiţii, pe care francofonii nu le-au acceptat.


O ŢARĂ DIVIZATĂ. Belgia este împărţită în trei regiuni federale: Flandra în nord (cu vorbitori de flamandă/olandeză), Valonia în sud (cu populaţie francofonă, dar există aici şi o minoritate germanofonă) şi Bruxelles (capitala, oficial bilingvă). Statul federal răspunde de justiţie, apărare, poliţie federală, securitate socială, energie nucleară, politică monetară. Guvernele regionale răspund de educaţie, forţa de muncă, agricultură, transport, mediu.

×
Subiecte în articol: externe yves leterme