x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Ben Laden este "toiagul" lui Bush

Ben Laden este "toiagul" lui Bush

de Anca Aldea    |    01 Mar 2006   •   00:00
Ben Laden este "toiagul" lui Bush

Ossama ben Laden a pus umarul la cariera lui George W. Bush. Presedintele Statelor Unite a castigat al doilea mandat cu ajutorul mesajelor inregistrate de Ben Laden si facute publice in pragul campaniei electorale din noiembrie 2004.

Intr-o carte de senzatie, Bill Sammon, corespondent la Casa Alba din partea publicatiei Washington Examiner, dezvaluie dedesubturile ultimei campanii electorale din Statele Unite, scrutin in timpul caruia cel mai puternic om de pe Planeta, George W. Bush, care avea deja un mandat la activ, i-a "suflat" candidatului democrat John Kerry functia de sef al statului.

INCREDERE. In ultima zi de campanie, Ossama ben Laden, seful retelei Al-Qaeda, pe care Washingtonul o considera vinovata pentru atacurile teroriste de la 11 septembrie din SUA, a transmis mujahedinilor din lumea-ntreaga un mesaj extrem de critic si de "acid" la adresa lui Bush. Presedintele s-a folosit de acest mesaj pentru a creste in ochii alegatorilor, scrie Sammon. "Americanii au mai multa incredere in republicani decat in democrati atunci cand vine vorba de securitatea nationala", recunoaste un membru al Comisiei Nationale a Partidului Republican.

Sammon scrie si despre armele de distrugere in masa negasite niciodata in Irak, dar in temeiul carora americanii l-au atacat pe Saddam. Autorul aminteste de un articol publicat in New York Times, in care democratul Kerry isi exprima nemultumirea fata de "incompetenta incredibila" a lui Bush de a nu fi descoperit, in Irak, pretinsul armament.

SONDAJE ALARMANTE. Odata sustinut de o majoritate covarsitoare de americani, presedintele Bush pare sa piarda tot mai mult teren acasa. Un sondaj realizat de televiziunea americana CBS, in colaborare cu Agentia de stiri Reuters, arata ca popularitatea liderului de la Casa Alba a atins cel mai scazut nivel de pana acum, ajungand la 34%. Americanii sunt nemultumiti si de afacerile pe care Administratia Bush incearca sa le incheie cu o companie araba care sa se ocupe de sase porturi americane, dar si de situatia mai mult decat haotica din Irak.

"MOMENTUL KATRINA". Recordul precedent de scadere a popularitatii a fost inregistrat in octombrie 2005, cand, la o luna dupa uraganul Katrina si dupa ce numarul militarilor americani morti in Irak a depasit cota de 2.000, seful Casei Albe era sustinut de numai 35% dintre americani. In ceea ce priveste gestionarea situatiei din Irak, doar 30% dintre americani ii acorda credit presedintelui si alti 62% considera ca eforturile pentru stabilizarea Irakului nu merg in directia cea buna, fata de doar 36% care considera ca acestea sunt eficiente. In ultima vreme, imaginea lui Bush a fost afectata de o sporire a violentelor interconfesionale si de riscul izbucnirii unui razboi civil in Irak. Plus ca, pe plan intern, mai multi congresmeni si-au exprimat ingrijorarea in legatura cu preluarea gestionarii a sase porturi americane de catre o firma araba.

OPTIUNE
"Americanii au mai multa incredere in republicani decat in democrati atunci cand vine vorba de securitatea nationala" - Un membru al Partidului Republican

PARADOX
Ori de cate ori seful Casei Albe iese la inaintare cu un discurs laborios despre politica sa externa, de tot atatea ori ben Laden arunca pe piata o inregistrare video si/sau audio. Cand presa il critica mai dur pe presedinte pentru politica sa din Irak sau cand Bush este luat la intrebari legate despre drepturile omului, ben Laden apare de nicaieri cu mesaje noi, amenintatoare, la adresa sigurantei SUA. Din septembrie 2001 pana acum, cel mai cautat terorist din lume s-a transformat, din cel mai mare dusman al lui Bush, in prieten.
×
Subiecte în articol: externe bush irak laden