x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Ben Laden si-a luat flota de la greci

Ben Laden si-a luat flota de la greci

13 Feb 2004   •   00:00

Liderul temutei retele Al-Qaeda a cumparat de la un magnat grec 15 nave pe care are de gand sa le utilizeze in atentate de proportii.

Nu mai putin de 15 nave. Aceasta este flota terorista pe care dusmanul numarul unu al Americii, sauditul Ossama ben Laden, a cumparat-o cu bani grei de la un magnat grec. Dintre cele 120.000 de vase care exista in lume, 15 sunt ale liderului retelei Al-Qaeda. Ben Laden le-a achizitionat de la un magnat din Grecia. Cat a costat flota celui mai vanat terorist nu se stie, dar este evident ca foarte mult. Dezvaluirea a fost publicata de tabloidul britanic "The Mirror", care citeaza un document secret al politiei de la Londra.

MISIUNI. In prezent, navele se afla in Oceanul Indian si in Pacific. Sunt sub pavilion somalez si yemenit si pot transporta substante chimice letale, arme si bombe. De asemenea, cele 15 echipaje au fost instruite sa loveasca nave de croaziera, barje sau platforme petroliere, si sa execute misiuni sinucigase de amploare in porturi importante.

VANATOARE. Autoritatile de la Londra se tem ca porturile britanice sunt urmatoarele tinte. De aceea, serviciile de informatii au inceput supravegherea atenta a posibilelor obiective, dar si vanatoarea de nave suspecte. In afara de vasele inregistrate in Yemen si Somalia, pe lista neagra se mai afla cele sub pavilion senegalez, liberian sau cu steagul Insulelor Caraibe.

CU OCHII-N PATRU. Divizia antiterorista a politiei londoneze este cu ochii pe tot ce misca in zona campurilor petrolifere si a rafinariilor din Marea Britanie. Ofiteri inarmati au inceput deja sa pazeasca nonstop raul Tamisa. Efective de supraveghere suplimentare au fost mobilizate la Parlament si sediul serviciului de informatii externe.

Soferul lui Ossama, detinut in Cuba La baza de la Guantanamo, in Cuba, este detinut si fostul sofer al lui ben Laden. Potrivit BBC, Salim Ahmed Hamdan a fost retinut in urma cu doi ani, in timpul conflictului din Afganistan. Este de origine yemenita si are 34 de ani. Hamdan a lucrat pentru ben Laden din 1997. Teroristul saudit ii recompensa serviciile cu 200 de dolari pe luna. Masina preferata a liderului Al-Qaeda era una de fabricatie japoneza. Avocatul yemenitului a declarat ca Hamdan are o sotie si doi copii si nu este terorist. El s-a angajat la ferma lui ben Laden din Kandahar pentru a-si intretine familia.LAVINIA TUDORAN

×
Subiecte în articol: externe laden