x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Berlinul îşi înţelege aliaţii, dar refuză să intervină în Libia

Berlinul îşi înţelege aliaţii, dar refuză să intervină în Libia

de Marina Constantinoiu    |    18 Mar 2011   •   15:29

Germania refuză să intervină militar în Libia, temându-se pentru soldaţii săi şi pentru civili, dar înţelege dorinţa aliaţilor săi de a se opune regimului lui Muammar Gaddafi, a declarat vineri ministrul german de Externe, Guido Westerwelle, citat de AFP.

”Pretinsele lovituri chirurgicale, asta nu există. . Orice intervenţie militară se soldează cu victime civile”, a declarat Westerwelle în faţa deputaţilor Bundestagului, la câteva ore după adoptarea în Consiliul de Securitate al ONU a unei rezoluţii care autorizează recurgerea la forţa aeriană contra regimului libian, un vot de la care Germania s-a abţinut.

Decizia germană de a se abţine “nu a fost luată cu uşurinţă, ci după o evaluarea a riscurilor, când am ajuns la concluzia că nu vrem să implicăm soldaţii germani într-un război, într-o intervenţie militară în Libia”, a explicat ministrul.

Ministrul, care are şi rang de ajunct al cancelarului Angela Merkel, şi-a exprimat şi susţinerea faţăde manifestanţii din Bahrein, und autorităţile au decretat starea de urgenţă după ciocniri violente, precum şi faţă de cei din Yemen, unde peste 30 de persoane au fost ucide şi 100 rănite în cadrul unor confruntări cu forţele de ordine, vineri.

Westerwelle a mai spus şi că rezoluţia ONU conferă legitimitate internaţională intervenţiei militare contra regimului lui Gaddafi.

Prudenţa Berlinului se explică prin tradiţia pacifistă profund ancorată în istoria unei ţări încă marcate de traumatismul nazismului. Dar Westerwelle a făcut referire şi la “istoria recentă a operaţiunilor militare”.

Berlinul intenţionează totuşi să autorizeze participarea soldaţilor germani la misiunile avioanelor-radar Awacs în Afganistan pentru a mai uşura NATO pentru misiunea în Libia, în cazul în care Alianţa ar decide să intervină în această din urmă ţară. Dar aceasta va necesita un nou mandat din partea Parlamentului german.

×