x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Berlusconi ameninţă cu o nouă criză de Guvern. Fostul premier italian riscă excluderea din Senat

Berlusconi ameninţă cu o nouă criză de Guvern. Fostul premier italian riscă excluderea din Senat

30 Oct 2013   •   11:38
Berlusconi ameninţă cu o nouă criză de Guvern. Fostul premier italian riscă excluderea din Senat

După trei luni de la sentinţa Curții de Casație de la Roma, emisă la 1 august, care l-a condamnat definitiv pe fostul premier italian Silvio Berlusconi la un an de închisoare pentru fraudă fiscală, în dosarul Mediaset, Senatul de la Roma nu a decis încă data desfășurării votului în vederea excluderii lui Berlusconi din Parlament, informează azi presa din Peninsulă.

"Italia, țara în care toate deciziile se amână", scrie cotidianul La Repubblica de la Roma, care precizează că fostul premier Silvio Berlusconi, lider al dreptei italiene, continuă să declare că este nevinovat și amenință cu o nouă criză de guvern, dacă Senatul de la Roma va decide excluderea sa din parlament, în virtutea legii Severino, aprobată în 2012 de guvernul tehnocrat condus de Mario Monti.

Într-un interviu acordat marți jurnalistului Bruno Vespa, de la postul public de televiziune Rai Unu, Il Cavaliere, în vârstă de 77 de ani, a afirmat că votul asupra excluderii sale din Senat "ar fi o pată asupra democrației italiene, destinată să rămână în cărțile de istorie". Liderul dreptei italiene "nu poate fi exclus din parlament printr-o sentință judiciară, care este de fapt una politică, o sentință care nu are nicio legătură cu realitatea, numai pentru faptul că stânga italiană nu reușește să câștige alegerile legislative", a mai declarat Berlusconi, potrivit publicației amintite, citată de Agerpres.

Cotidianul Corriere della Sera din Milano relevă faptul că aceste declarații ale lui Berlusconi au fost difuzate în timp ce Comisia specială pentru alegeri și imunitate din cadrul Senatului de la Roma dezbate încă asupra modului în care se va vota excluderea liderului dreptei italiene, care a obținut funcția de senator în urma alegerilor parlamentare de la sfârșitul lunii februarie. Nu s-a decis încă dacă acest vot va fi secret sau deschis și nu s-a decis încă data la care se va reuni Senatul de la Roma, în ședință plenară, pentru a vota asupra "destinului politic" al fondatorului partidului de dreapta Poporul Libertății (PdL), formațiune politică ce va fi "dizolvată" la începutul lunii decembrie, după decizia lui Silvio Berlusconi de a reveni la vechiul său partid de dreapta, Forza Italia /fondat în 1994/.

Cotidianul La Stampa din Torino notează că Mișcarea populistă 5 Stele /M5S/, condusă de fostul actor comic Beppe Grillo, continuă să ceară ca excluderea lui Berlusconi din Senat să fie votată prin scrutin deschis, cu scopul de a evita "orice fel de surpriză".

În cursul interviului menționat, Berlusconi a mai afirmat că executivul de mare coaliție între stânga și dreapta condus de premierul Enrico Letta /moderat de centru-stânga/ este "în pericol" dacă nu va fi modificată, în parlament, recenta lege a bugetului, aprobată de guvern. "Legea bugetului statului italian va trebui să fie modificată și îmbunătățită, deoarece, pentru dreapta italiană, este inacceptabilă ideea de a introduce noi impozite pentru cetățenii italieni", susține Il Cavaliere, declarație subliniată de principalul cotidian torinez.

Lui Berlusconi i-a dat replica primarul Florenței, Matteo Renzi, unul dintre liderii Partidului Democrat /PD, de centru-stânga/, candidat la funcția de secretar al acestei formațiuni politice /la alegerile primare care vor avea loc pe 8 decembrie/. Tânărul primar al Florenței, în vârstă de 38 de ani, a afirmat marți că Italia "trebuie să înceteze să se ocupe de problemele judiciare ale lui Silvio Berlusconi". "Am făcut acest lucru în ultimii 20 de ani, acum ajunge cu Berlusconi! Il Cavaliere nu mai are puterea politică necesară pentru a provoca o nouă criză de guvern", a mai declarat Renzi, politicianul cel mai popular din Italia, potrivit cotidianului amintit.

Executivul italian "își va continua activitatea, chiar dacă Berlusconi nu dorește acest lucru. După condamnarea sa definitivă pentru fraudă fiscală, problemele judiciare ale lui Silvio Berlusconi nu mai au nicio legătură cu acțiunea executivului condus de Enrico Letta", conchide publicația menționată.

×