x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Berlusconi nu exclude posibilitatea ca Italia să iasă din zona euro

Berlusconi nu exclude posibilitatea ca Italia să iasă din zona euro

07 Mai 2014   •   09:23
Berlusconi nu exclude posibilitatea ca Italia să iasă din zona euro

Fostul premier italian şi lider al partidului Forza Italia Silvio Berlusconi a dat asigurări că nu elimină posibilitatea ca formaţiunea lui să intre în guvernul condus de premierul Matteo Renzi, avertizând totodată că dacă Banca Centrală Europeană (BCE) nu îşi schimbă politicile, Italia şi alte ţări ar putea fi tentate să renunţe la euro şi să revină la monedele naţionale, informează ziarul ABC, citat de Agerpres.

"Trebuie să vedem ce se va întâmpla cu economia şi cu ţara. Nu exclud, pentru binele ţării, să existe la un moment dat necesitatea de a fi toţi împreună în guvern pentru a adopta unele decizii importante, dar nu pot da asigurări", a precizat fostul şef al guvernului italian, într-un interviu acordat marţi postului Radio 1 RAI.

Liderul Forzei Italia a subliniat că Banca Centrală Europeană (BCE) trebuie să-şi schimbe politicile pentru a impulsiona creşterea economică. "Pentru a respecta creşterea şi dezvoltarea nu sunt suficiente deciziile pe plan intern, este nevoie de o intervenţie a politicii europene, cu o schimbare puternică a politicii monetare. Există situaţii precise, precum deficitul de 3% din PIB sau pactul fiscal, în legătură cu care trebuie să obţinem un moratoriu, sau inclusiv eliminarea, de exemplu, a pactului fiscal, deoarece condiţiile economice s-au schimbat faţă de atunci când au fost convenite aceste două criterii şi trebuie să folosim acest moratoriu pentru a reduce impozitele", a declarat fostul premier.

Berlusconi a avertizat că "dacă BCE nu îşi schimbă politicile", "realitatea se va impune" în Italia, Franţa, Grecia, Portugalia şi Irlanda pentru "a ieşi din zona euro". În acest sens, fostul premier italian şi-a exprimat sprijinul pentru propunerea Franţei de a devaloriza moneda comunitară pentru a-i spori competitivitatea.

Silvio Berlusconi a subliniat opţiunile pe care le are formaţiunea sa politică, în perspectiva alegerilor pentru Parlamentul European de la sfârşitul lunii mai, şi a menţionat că există o tendinţă clară de creştere de 'peste 21%' în sondaje privind intenţiile de vot.

×
Subiecte în articol: Silvio Berlusconi zona euro italia