x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Berlusconi riscă un nou proces legat de scandalul sexual "bunga bunga"

Berlusconi riscă un nou proces legat de scandalul sexual "bunga bunga"

30 Iun 2015   •   17:10
Berlusconi riscă un nou proces legat de scandalul sexual "bunga bunga"

Fostul premier italian Silvio Berlusconi ar putea fi inculpat într-un nou proces în legătură cu scandalul de sex 'bunga bunga' după ce procurorii au anunţat marţi că au găsit dovezi că el ar fi mituit martori care au dat declaraţii în favoarea sa în timpul procesului iniţial, relatează DPA.

În martie, după o decizie în primă instanţă şi două procese în apel, Berlusconi a fost achitat de acuzaţiile că a apelat la serviciile sexuale ale unei minore şi de abuz de putere pentru a muşamaliza scandalul, în special din lipsă de probe.

Cazul, care durează de cinci ani, a avut-o în centru pe Karima El Mahroug, dansatoare într-un club de noapte cunoscută şi sub numele de 'Ruby', care a luat parte la petrecerile nocturne, aşa numitele petreceri 'bunga bunga', din vila lui Berlusconi în 2010 când acesta era premier, iar ea avea doar 17 ani.

Potrivit procurorilor din Milano, Berlusconi a plătit peste 10 milioane de euro pentru zeci de tinere care erau invitate la petreceri şi care au fost apoi chestionate de procurori şi chemate în instanţă. Din această sumă, 7 milioane de euro au fost doar pentru Karima El Mahroug.

Cazul 'bunga bunga' a fost numit astfel după o cameră subterană din vila lui Berlusconi. Conform mărturiilor din instanţă, tinerele ofereau dansuri erotice în respectiva încăpere, purtând uneori măşti cu persoane celebre, cum ar fi preşedintele american Barack Obama, notează DPA.

Mita ar fi început să fie dată în noiembrie 2011 şi ar fi continuat până în 2015, susţin procurorii într-un document prin care i-au informat oficial pe Berlusconi, El Mahroug şi alţi 32 de suspecţi că au finalizat investigaţiile împotriva lor.

Un astfel de pas precede în mod normal o solicitare a procurorilor de trimitere în judecată a suspecţilor. Un judecător va trebui apoi să confirme dacă dovezile colectate sunt suficient de solide pentru a permite începerea unui proces.

În sistemul juridic italian, mituirea martorilor este o faptă pasibilă de minimum patru şi maximum zece ani de închisoare.

Tribunalul unde s-a judecat procesul în primă instanţă a dispus investigaţii privind presupuse fapte de dare de mită în 2013, după ce a observat că martori ai apărării au oferit aparent răspunsuri identice şi au recunoscut că au primit plăţi lunare din partea lui Berlusconi.

În vârstă de 78 de ani, Berlusconi, magnat al media şi al fotbalului, premier timp de trei mandate între 1994 şi 2011 şi în continuare lider al partidului conservator Forza Italia, a avut mai multe probleme cu justiţia de-a lungul carierei sale.

El a finalizat în martie o pedeapsă de muncă în folosul comunităţii legată de o condamnare privind o fraudă fiscală care i-a atras eliminarea din parlament, în timp ce săptămâna viitoare un tribunal din Napoli urmează să dea verdictul într-un caz în care este acuzat că a mituit un parlamentar al opoziţiei. agerpres.ro

×
Subiecte în articol: Silvio Berlusconi scandal sexual