x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Berlusconi vrea pod pana in Sicilia

Berlusconi vrea pod pana in Sicilia

19 Mai 2004   •   00:00

Premierul italian, Silvio Berlusconi, nu sta prea bine in sondaje, economia tarii stagneaza de doi ani, iar participarea la razboiul din Irak nu i-a adus, nici ea, prea multa popularitate.

IRINA CRISTEA

Berlusconi are insa in maneca un as cu care spera sa-si recastige succesul la public. Iar acest as este, mai mult ca oricand, ambitiosul proiect de a construi un pod care sa faca legatura intre Calabria si Sicilia. Daca lucrarile incep, asa cum era prevazut, la anul, imensii stalpi de sustinere vor fi deja vizibili in 2006, cand premierul va candida pentru un nou mandat, si-i vor aduce un numar important de voturi.

OPONENTI. Din pacate pentru premierul Italiei, constructia se bucura de tot mai putini sustinatori. Ii sunt potrivnici, pe de o parte, locuitorii din Sicilia, cea mai saraca zona a Italiei. Desi li s-a promis ca santierul va fi o mana cereasca pentru numerosii someri din insula, oamenii sunt nemultumiti ca multe case vor trebui daramate pentru a face loc pilonilor inalti de aproape 400 de metri si grei de 56.000 de tone. Nu ii incanta nici ideea ca podul de aproape patru kilometri va „ascunde" soarele si ca, in loc de aer curat, vor inspira gaze de esapament. La randul lor, ecologistii protesteaza impotriva proiectului. Exista temeri ca o mare parte dintre cele sase miliarde de euro va ajunge in buzunarele Mafiei siciliene, care nu va rata ocazia de a implica firmele de constructii pe care le dirijeaza intr-o afacere profitabila.

NEHOTARARE LA UE. Desi are parte de sprijinul Parlamentului European, Berlusconi nu a reusit inca sa-i convinga pe membrii Comisiei Europene. Ei nu se lasa impresionati de indrazneala premierului si ii cer sa se ingrijeasca mai degraba de deficitul bugetar in crestere al Italiei in loc sa viseze la poduri.

×
Subiecte în articol: externe