x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe "Best of" cu teroristii din Irak

"Best of" cu teroristii din Irak

07 Iul 2004   •   00:00
"Best of" cu teroristii din Irak

Teroristii lui Abu Mussab al-Zarqawi, liderul Al-Qaeda din Irak, sunt niste baieti sensibili: inainte de a-i arunca in aer pe occidentali, sinucigasii urmeaza un ritual in care le transmit celor dragi ca le vor duce dorul dupa ce isi fac datoria fata de Razboiul Sfant.

ANA ILIE

Occidentalii au pentru prima data ocazia sa arunce o privire in curtea organizatiei celui mai cautat terorist din Irak, Abu Mussab al-Zarqawi, prin intermediul unei casete video obtinute de revista Time. Inregistrarea de o ora ii infatiseaza pe iordanianul Zarqawi, nemascat, pe atacatorii sai sinucigasi, casele conspirative si ritualurile luptatorilor.

DECLARATIE DE INTENTIE. Caseta este cutremuratoare. Este, de fapt, o declaratie de intentie: acestia suntem, asta putem sa va facem. Una dintre scene infatiseaza asasinarea presedintelui Consiliului de Guvernare Irakian, pro-americanul Izzedine Salam, filmata dintr-o masina. In alte imagini, luate de la distanta, se poate vedea cum un convoi de trei masini este urmarit de-a lungul unei stradute aglomerate, dupa care vehiculele explodeaza in mii de bucati. "Atentatul a avut loc la 14 iunie", sta scris in josul imaginii. Cameramanul focalizeaza cu o placere aproape sadica vehiculele cuprinse de flacari.

RITUALURI. Socant este felul in care luptatorii lui Zarqawi se pregatesc pentru "misiunea" lor. O camera de luat vederi a inregistrat testamentul unui atacator sinucigas, rostit de el insusi inainte de a pleca in misiune. Tanarul este inconjurat de mascati, care canta in timp ce el urca in cabina unui camion incarcat cu explozibili. Barbatii il imbratiseaza pentru ultima data, dupa care sinucigasul se intoarce spre cameraman, cu fata transpusa de bucurie, si arata in spatele rotii reteaua de cabluri care leaga explozibilii. Camera inregistreaza plecarea camionului si explozia uriasa declansata atunci cand isi atinge tinta, avanpostul american de sub podul Khalidya, la vest de orasul Fallujah.

×
Subiecte în articol: externe