x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe BIJUTERIILE SUNT CEL MAI MARE RISC/Jaful secolului la Paris

BIJUTERIILE SUNT CEL MAI MARE RISC/Jaful secolului la Paris

de Mihaela Matachita    |    06 Dec 2008   •   00:00
BIJUTERIILE SUNT CEL MAI MARE RISC/Jaful secolului la Paris

Spargere pe Avenue Montaigne, în Triunghiul de Aur din Paris! Un celebru magazin de bijuterii de lux a fost ţinta jafului secolului în Franţa, prada valorând nu mai puţin de 80 de milioane de euro.



Era o după-amiază liniştită, cu un cer plumburiu, când la numărul 29 de pe eleganta Avenue Montaigne, patru bărbaţi înarmaţi, dintre care doi deghizaţi în femei, au pătruns în buticul Harry Winston pentru a da cea mai importantă spargere comisă vreodată în Franţa într-un magazin de bijuterii. Situat într-un cartier cu numeroase buticuri de lux în zona celebrului bulevard Champs Elysees, magazinul era teoretic bine securizat şi avea o bogată clientelă internaţională, preciza ieri AFP.
Jefuitorii erau foarte bine informaţi deoarece s-a dovedit că ştiau numele unora dintre angajaţi, dar, mai ales, ascunzătorile discrete unde se ţineau bijuteriile neexpuse. În momentul jafului din acea după-amiază de joi, în butic se aflau 15 persoane, salariaţi şi clienţi. Atacatorii au operat rapid: i-au înghesuit pe toţi fără menajamente într-un colţ şi au înşfăcat în viteză, fără a trage un glonţ, paruri, inele, coliere, brăţări, broşe pe care le-au aruncat în saci, dispărând la fel de repede cum au venit dar, teoretic, mai bogaţi cu 80 de milioane de euro. Spre regretul lor însă,  hoţii nu au depăşit recordul mondial  în materie, un furt de diamante în valoare de 100 de milioane de euro, în oraşul belgian Anvers, în 2003.
Unul dintre marile nume în domeniul bijuteriilor, marca Harry Winston datează din 1920 şi este furnizoare al familiilor princiare, a nababilor şi a marilor staruri de cinema, având magazine în cele mai prestigioase locuri din lume.

FILIERA EST-EUROPEANĂ
Ancheta a fost încredinţată Brigăzii de represiune a banditismului din Franţa. Investigatorii au audiat deja vreo zece persoane, au examinat înregistrările camerelor de supraveghere şi dispozitivul de alarmă conectat la o centrală din Elveţia. Poliţiştii cred că au de-a face cu "mari profesionişti" ai jafului şi nu exclud nici o pistă: mare banditism francez sau resortisanţi din vreo ţară din Europa de Est, devenită "noul Eldorado al traficanţilor".
Nu mai departe, zilele acestea, Justiţia din Franţa a condamnat la închisoare trei sârbi din "Panterele roz", o vastă organizaţie criminală alcătuită din resortisanţi din ex-Iugoslavia.

SPARGEREA DIN 2007
Ancheta va dura şi va fi dificilă, asemenea celei a unui precedent jaf comis în acelaşi loc, la 6 octombrie 2007. Acum 14 luni, magazinul a fost ţinta unui atac îndrăzneţ, bijuteriile furate valorând aproape 20 de milioane de euro. S-a oferit atunci o recompensă de circa 400.000 de euro persoanei care va ajuta la găsirea bijuteriilor dispărute. Dar fără succes.
Cel mai spectaculos furt din Franţa datează din septembrie 2004, când două diamante, în valoare de 11,5 milioane de euro, au fost furate la bienala anticarilor de la Luvru, nemaifiind găsite vreodată. AFP citează un specialist potrivit căruia bijuteriile furate nu pot fi vândute în starea actuală pe piaţa oficială sau la vreo licitaţie şi de aceea vor fi demontate, iar pietrele vor fi revândute contra unei sume "considerabil" mai mici pe "pieţele paralele".


Unul dintre cei mai mari bijutieri ai lumii

Bijutierul prinţeselor şi al nababilor, Harry Winston este unul dintre marile nume ale luxului alături de Cartier, Bvlgari, Van Cleef şi Arpels. Are buticuri în marile capitale sau în oraşe de renume din întreaga lume. Jacob Winston, tatăl, a deschis prima bijuterie în 1888 în elegantul cartier new-york-ez Manhattan, dar fiul său Harry este acela care a făcut numele cunoscut în lumea întreagă, după ce şi-a deschis primul magazin propriu la New York în 1920. Acest an este recunoscut drept anul de naştere al mărcii. În timp, pe măsură ce firma se dezvolta şi creştea în prestigiu, Harry Winston, decedat în 1978, apoi Ronald, fiul său cel mare, au deschis buticuri la Geneva, Paris (1957), Beverly Hills, Las Vegas, Honolulu, Londra, Tokyo, Hong Kong şi chiar la Beijing, în China comunistă. Harry Winston are un "CV" bogat. Clienţii săi sunt toţi celebri şi super bogaţi, pe măsura bijuteriilor.  A vândut şahului Iranului  o tiară cu un diamant roz de 60 de carate pentru şahbanu Farah în 1958. A răscumpărat tiara ducilor de Westminster. A vândut faimosul diamant pară de 61 de carate lui Richard Burton care i l-a oferit lui Liz Taylor. A împrumutat bijuterii actriţelor pentru festivalurile filmului de la Cannes sau ceremoniile premiilor Oscar de la Hollywood. A răscumpărat bijuterii de la frumoasa Begum şi un diamant de la Jackie Kennedy,  pe care îl primise cadou de la armatorul grec Onassis. Dar cel mai interesant moment este unul din timpul promovării filmului "Unora le place jazzul" (titlul în engleză: Bărbaţii preferă blondele), din 1953. În această comedie savuroasă, celebra Marilyn Monroe cântă nu mai puţin faimoasa melodie "Diamantele sunt cei mai buni prieteni ai fetelor". Aici, actriţa a purtat "The Moon of Baroda", un diamant mitic galben-canar de 24 de carate ce provenea din comoara maharajahilor de Baroda şi pe care i-l împrumutase cine altul decât Harry Winston, unul dintre cei mai mari bijutieri ai lumii.

×
Subiecte în articol: externe harry winston harry winston