x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Biserica Anglicană numeşte prima femeie episcop de Londra

Biserica Anglicană numeşte prima femeie episcop de Londra

18 Dec 2017   •   18:34
Biserica Anglicană numeşte prima femeie episcop de Londra

Fosta asistentă medicală Sarah Mullally a fost numită luni episcop al Londrei, ea fiind prima femeie care ocupă această funcţie, una dintre cele mai înalte din cadrul Bisericii Anglicană, informează Reuters. 

Mullally îi va succeda astfel lui Richard Chartres şi va deveni cea de-a 133-a persoană care va deţine acest post subordonat numai arhiepiscopului de Canterbury şi arhiepiscopului de York în cadrul ierarhiei bisericii. 

Mullally, în vârstă de 55 de ani, a declarat că nominalizarea sa ''este o mare onoare''. 

''După ce am trăit şi lucrat în Londra peste 32 de ani, perspectiva că mă voi întoarce aici mă duce cu gândul la întoarcerea acasă'', a adăugat în cadrul unui comunicat proaspătul episcop de Londra. 

Mullally este măritată şi este mamă a doi copii. 

Instalarea sa oficială ca episcop va avea loc la Catedrala Saint Paul din Londra la începutul anului viitor. 

Înainte de hirotonire, în 2001, ea a ocupat funcţia de Asistentă Şefă pentru Anglia (Chief Nursing Officer for England), fiind cea mai tânără persoană numită în acest post. 

Mullally a devenit episcop de Crediton în sud-vestul Angliei în 2015. 

Biserica Anglicană a permis în 1994 femeilor să ocupe funcţia de preot, însă numirea primei femei episcop a venit abia în 2014, după ani de eforturi din partea moderniştilor de a învinge opoziţia taberei tradiţionaliştilor. Prima femeie numită de Biserica Anglicană într-o astfel de funcţie este Libby Lane, care a devenit episcop de Stockport. Tot în 2014 a fost numită şi a doua femeie în fruntrea unei episcopii, Alison White, episcop de Hull (nord-estul Angliei). 

Comunitatea internaţională a anglicanilor rămâne profund divizată pe tema prezenţei femeilor în rândul clerului. În prezent, există femei care ocupă funcţia de episcop în Statele Unite, Canada, Australia şi Noua Zeelandă, însă bisericile anglicane din unele ţări aflate în curs de dezvoltare, în special din Africa, încă nu permit hirotonirea femeilor, precizează sursa citată.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: biserica anglicana femeie episcop londra