x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Biserica pentru romanii din Timoc

Biserica pentru romanii din Timoc

21 Sep 2004   •   00:00

Un tanar roman din Serbia vrea sa construiasca in satul natal prima biserica romaneasca. Tanarul este ipodiacon al Bisericii Ortodoxe Romane, dar nu este recunoscut drept preot de catre Biserica sarba. Asa ca tine slujba in aer liber.

ANA-MARIA LUCA

In fiecare duminica si sarbatoare, romanii din comuna Negotin, de pe Valea Timocului, se aduna pe imas, in apropierea satului Malainita ca sa spuna si ei "Tatal nostru" in limba materna. Se inchina apoi la un altar facut din cativa boltari si la o cruce de lemn pe care tanarul de 19 ani le-a asezat pe post de Biserica romaneasca.

Pana ca lui Boian Aleksandrovic sa-i incolteasca ideea de a tine slujba in limba romana, batranele satului mergeau la Biserica sarbeasca si se rugau in limba sarba, chiar daca nu intelegeau ceea ce spuneau.

ROMANI SAU VLAHI? Tanarul Aleksandrovic s-a gandit sa faca o biserica pentru romani si a scris o scrisoare, un apel catre fratii din Romania sa-l ajute. Nu poate sa construiasca biserica pentru ca preotii sarbi nu-i dau voie si autoritatile nu vor sa-i semneze autorizatia. Asa ca singura constructie pe care poate sa o ridice fara parafa primarului este una din lemn.

Romanii nu au avut niciodata biserica in Valea Timocului, povesteste tanarul intr-un interviu acordat Romanian Global News. Motivul este ca sarbii nu i-au recunoscut pe cei care traiesc in satele din zona drept romani, drept minoritate nationala. "Preotii sarbi spun oamenilor nostri "voi nu sunteti romani, voi sunteti vlahi". Dar la noi, cand tainuim noi pe graiul nostru, vorba "vlah" nu este. In limba literara romaneasca este, dar la noi nu. La noi este ruman ori sarb. Ei zic la rumanii nostri in sarbeste "vlah"."

LA BISERICA. Diaconul spune ca cei mai multi batrani nu stiu deloc sarbeste, dar merg sa asculte slujba in limba sarba pentru ca nu au alta alternativa.

"Lumea e legata de biserica. Dar lumea nu intelege, muierile batrane vin la biserica, isi fac cruce dupa cum au invatat de la mama-sa, de la ai batrani. Nu inteleg slujba, dar iubesc biserica. Obiceiurile s-au pastrat mult mai mult si mai multa lume merge la biserica in sat romanesc decat in sat sarbesc", povesteste Aleksandrovic. Batranii sunt cei care au cea mai mare nevoie de biserica. Tanarul povesteste despre o batrana din sat careia i-a spus o rugaciune in romaneste. "Cand ispravii, ea intreba: "Ce e aia Oce nas? Pai eu am inteles totul"".

Acum e ingrijorat ca nu o sa mai aiba unde face slujba la iarna. Vara a fost frumos, si a dat Dumnezeu sa nu ploua deloc in zilele cand a facut el slujba. Dar la iarna? La el acasa nu e loc. Asa ca s-ar apuca de construit ceva cat de mic in care sa incapa macar cativa oameni.

DEMERSURI. Aleksandrovic a vorbit cu episcopul Daniile de la Varset si i-a cerut sfatul in ceea ce priveste constructia bisericii romanesti in Valea Timocului. Apoi s-a apucat de strans semnaturi. Peste 200 a reusit sa culeaga. A mai vorbit si cu alti oameni, din alte sate si s-au apucat si acestia de strans semnaturi pentru biserica. Au predat documentatia la primarie, dar n-a fost aprobata. Ba, mai mult, pe tanarul diacon au vrut sa-l ia in armata. Asa ca acum mai are 6 luni de servit in centrul medical de la Negotin, unde este administrator.

APEL

Iubiti frati si surori,
Asociatia pentru cultura a Rumanilor din Serbia "Rumani ortodocsi", cu sediul in Malainita, comuna Negotin, Valea Timocului, si-a luat ca prioritate sa construiasca in satul sau prima biserica ortodoxa dupa vreo doua sute de ani, in care serviciul religios se va servi in limba romana materna a credinciosilor si care va fi sub jurisdictia Episcopiei ortodoxe romane din Varset, care este si Episcopia tuturor Romanilor din Serbia.

"In intreprinderea aceasta a noastra avem multe probleme si greutati, insa cu ajutorul lui Dumnezeu si al vostru ne vom lupta cu acestea, de aceea va rugam sa ne ajutati dupa posibilitatile voastre.

Rugam pe toti fratii si surorile noastre oriunde traiesc sau de unde ar fi sa ne ajute financiar ca aceasta opera binecuvantata de Dumnezeu sa o realizam cat mai repede, ca in Valea Timocului din nou sa rasune vocea rugaciunii in limba noastra materna, care se va inalta pana la Creatorul si pana la stramosii nostri in Imparatia cerului.
Care-L imprumuta pe Dumnezeu, Dumnezeu nu-i va ramane dator.
Insusi Domnul sa va
  • binecuvanteze si sa va daruiasca toate cele bune.

    Contul nostru:
  • In dinari: 260-7006780032740-33
  • In valuta: 54430000-4117578014
  • Conturile sunt la LHB Banca.
    La achitare notati: Asociatia pentru cultura a Rumanilor din Serbia "Rumani ortodocsi" Malainita - donatie pentru biserica".

    LASATI UN MESAJ!

    Daca aveti mesaje pentru rudele din strainatate sau pentru cele din tara asteptam e-mail-urile dumneavoastra la adresele anamaria.luca@jurnalul.ro, costin.anghel@jurnalul.ro sau diaspora@jurnalul.ro
    ×
    Subiecte în articol: diaspora biserica limba valea timocului