x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Blair se indreapta spre al treilea mandat

Blair se indreapta spre al treilea mandat

05 Mai 2005   •   00:00

Peste 44 de milioane de britanici erau asteptati ieri la urne pentru a-si alege deputatii si viitorul prim-ministru. Sondajele de opinie estimeaza ca acesta va fi Tony Blair, care va inregistra o victorie unica tocmai in ziua in care implineste 52 de ani.

  • de ANA ILIE
  • Britanicii au fost ieri asteptati la urne, intr-o runda de alegeri legislative ce va determina componenta Camerei Comunelor si identitatea viitorului prim-ministru. In pofida scandalului imens iscat de "criza irakiana" si de participarea Marii Britanii, alaturi de Statele Unite, la razboi, ultimele sondaje indicau sanse mari de victorie pentru laburistul Tony Blair.

    In eventualitatea ca estimarile sondajelor s-ar adeveri la urne, Blair ar obtine un triumf personal tocmai in ziua in care implineste 52 de ani, dar si o victorie unica, fiind primul laburist care obtine trei mandate consecutive de premier, dupa cele castigate in 1997 si 2001.

    PROBLEME. Birourile de vot s-au deschis la ora locala 7:00 si s-au inchis la ora 22:00, urmand ca primele rezultate sa fie date publicitatii astazi. Peste 44 milioane de votanti din 645 de circumscriptii din Anglia, Scotia, Tara Galilor si Irlanda de Nord au fost asteptati la urne, in pofida faptului ca sondajele de opinie au indicat o rata ridicata a absenteismului. Expertii cred chiar ca victoria unui candidat sau a altuia va fi decisa atat de nivelul absenteismului, cat si de votul indecisilor, care reprezinta, conform sondajelor, mai bine de jumatate din totalul electoratului.

    Cele mai recente estimari aratau, cu cateva ore inainte de deschiderea urnelor, ca laburistii lui Blair au un avans de trei pana la sase procente (aproximativ intre 36% si 38% din intentiile de vot) fata de partidul conservator al principalului sau rival, Michael Howard, si intre 12 si 16 procente avans fata de partidul democrat-liberal al lui Charles Kennedy (cotat cu 22% pana la 24% din intentiile de vot).

    SCRUTIN. Britanicii nu au fost adeptii schimbarii

    CAMPANIE STEARSA. Mare parte a vinei pentru rata mare a neprezentarii o poarta, spun specialistii, campania electorala destul de plicticoasa. Howard, in varsta de 63 de ani, s-a axat pe atacuri directe la persoana lui Blair, pe care l-a invinuit ca i-ar fi manipulat pe britanici sa accepte participarea in razboiul din Irak. Pentru aceste iesiri la rampa deplasate, Howard a atras critici chiar si din partea colegilor de partid. La randul sau, Tony Blair a marsat pe principalul sau atu, cresterea economica in cei opt ani de cand este premier.

    Singurul care a incercat sa aiba o campanie pozitiva a fost liberalul democrat Charles Kennedy, in varsta de 45 de ani, care spera ca la aceste alegeri partidul sau sa-si sporeasca prezenta in Camera, profitand de confuzia electoratului.

    NEINSPIRATI SI ZGARCITI. Si nu este o exagerare. Cei mai multi alegatori se declarau, pentru un sondaj de opinie, fie debusolati, fie plictisiti de actuala campanie electorala. Unii londonezi se calificau chiar drept "neinspirati" pentru a vota. "Voi merge la vot mai tarziu, dar nu sunt prea inspirat, campania electorala a fost mult prea stearsa", a declarat pentru AFP Mark Steel, salariat al unei societati financiare din City-ul londonez. In schimb, Ola Oyeleka, agent de securitate, si-a propus sa-i sprijine, in semn de protest, pe liberal-democrati, desi "pe oricine ai alege, tot nu-ti asculta parerile".

    Unii din cei mai implicati electori sunt scotienii, popor despre care bancurile si legendele spun ca ar fi zgarciti. Ei nu se dezmint nici cu prilejul alegerilor. "Alegerile nu vor creste cifra noastra de afaceri", a spus Kieron Kelly, proprietarul barului Royal Oak, din Urqhart, unde a fost instalata o urna.

    "DOMNUL STIE TOT"
    Tony Blair devenea, in 1994, cel mai tanar lider al Partidului Laburist. In primul sau discurs ca sef al laburistilor britanici, Tony Blair spunea ca partidele care nu se schimba mor si ca partidul sau este o miscare vie, nu un monument istoric. "Daca lumea se schimba, spunea Blair, si noi nu, atunci nu mai suntem de nici un folos lumii. Nu ne schimbam pentru a uita de principiile noastre, ci pentru a le implini." De atunci au trecut 11 ani. Puterea insa l-a schimbat pe premierul britanic. In fata delegatilor Partidului Laburist, Tony Blair a recunoscut, in timpul campaniei electorale, pe un ton umil si destul de bine studiat, ca in timpul primelor doua mandate de premier a devenit "arogant" si a capatat o atitudine de genul "eu stiu cel mai bine". Totusi el a subliniat ca integritatea sa a ramas intacta si ca nu a mintit niciodata, afirmatie facuta ca raspuns la acuzatiile liderului conservator Michael Howard, care l-a calificat drept un "mincinos", care a inselat natiunea in legatura cu interventia in Irak. Astazi, Tony Blair implineste 52 de ani. Deputat de Sedgefield (circumscriptie din nord-estul Angliei), este casatorit cu avocata Cherie Booth, cei doi avand impreuna patru copii.
    ORIGINI ROMANESTI
    Liderul conservatorilor britanici, Michael Howard, are radacini romanesti. Parintii sai, Bernat Hecht, un evreu roman sarac lipit, si Hilda Kershion, o evreica din familie cu stare, venita in Scotia din Rusia cand era copil, au trait la Ruscova, o comunitate evreiasca saraca din Maramures. Bernat s-a nascut in noiembrie 1916, la Ruscova, si a devenit dascal la sinagoga din localitate. A scapat de furia nazistilor la sfarsitul anilor ’30 si a reusit sa se refugieze in 1939 in Marea Britanie, mai precis in sudul Scotiei, orasul Llanelli, cu ajutorul familiei de evrei Landy, refugiata din Rusia tarista. Hilda, viitoarea sa nevasta, era verisoara familiei Landy. Cei doi s-au casatorit in 1940, pentru ca un an mai tarziu, in iulie, sa se nasca Michael. In scurta vreme, cuplul si-a deschis doua magazine cu haine de dama. Bernat a devenit cetatean britanic in 1947, iar in 1948, familia si-a schimbat numele in Howard. Fiul, Michael, in varsta de 63 de ani, este un dur format la scoala fostului prim-ministru, Margaret Thatcher. Howard a intrat in guvern in 1985, insa a inceput sa fie cunoscut incepand din 1993, in Ministerul de Interne.

    Rezultatele alegerilor incepand cu 1945
    ×
    Subiecte în articol: externe blair tony blair howard