x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Blocada - Georgia simte razbunarea

Blocada - Georgia simte razbunarea

de Ana Ilie    |    04 Oct 2006   •   00:00
Blocada - Georgia simte razbunarea

Sanctiunile dure impuse de Rusia Georgiei au intrat ieri in vigoare, riscand sa paralizeze economia micului stat caucazian.

Razbunarea presedintelui Vladimir Putin pentru arestarea de catre Tbilisi a patru ofiteri rusi acuzati de spionaj se poate dovedi fatala pentru Georgia, chiar daca cei patru au fost deja eliberati. Acest gen de bunavointa a regimului presedintelui georgian, Mihail Saakasvili, nu i-a imbunat pe rusi, care si-au retras personalul diplomatic, au suspendat legaturile aeriene, maritime, terestre si postale cu Georgia. Mai ales blocajul viramentelor postale poate afecta grav populatia georgiana dependenta de banii trimisi de cei un milion de conationali care lucreaza in Rusia. Mai mult, Duma de stat analizeaza posibilitatea de a sista si viramentele bancare, in conditiile in care, doar in 2005, georgienii din Rusia au trimis acasa in mod oficial aproape 350 de milioane de dolari, iar potrivit unor rapoarte neoficiale, aproape un miliard de dolari. De fapt, viramentele provenind din Rusia reprezinta intre 5,5% si 15,6% din Produsul Intern Brut (PIB) al Georgiei. Ministrul de Externe, Serghei Lavrov, citat de AFP, a subliniat ca "masurile luate pentru limitarea transporturilor si a legaturilor postale vizeaza sa puna capat afluxurilor ilegale de bani din Rusia spre Georgia". Contrar temerilor georgienilor, Gazpromul continua livrarile de gaz natural in Georgia "in regim normal".

CONSECINTE DIFERITE. Embargoul rus impus Georgiei este "o ciupitura de tantar" pentru Rusia, dar va pune "probleme mari" la Tbilisi, a subliniat Evgheni Iassin, fostul ministru rus al Economiei, citat de AFP. In schimb, micutul stat caucazian s-a declarat pregatit sa suporte consecintele politicii sale fata de Rusia, dupa cum a apreciat ministrul georgian al Afacerilor Externe, Gela Bejuasvili.
REACTII
Criza ruso-georgiana a inceput sa afecteze si relatiile dintre Rusia si SUA, intre cele doua puteri fiind schimbate cuvinte dure. Vladimir Putin l-a avertizat luni, intr-o convorbire telefonica, pe George Bush cu privire la orice "actiune a unei terte tari" care ar putea incuraja Georgia in "politica sa distrugatoare". La randul sau, subsecretarul de stat pentru Afaceri Europene si Eurasiatice, Dan Fried, a declarat ca "este important sa afirmam clar ca in opinia noastra, discursurile taioase, sanctiunile, amenintarile - tot ce este provocator - nu ajuta la nimic". Si Uniunea Europeana a cerut ieri Rusiei sa ridice blocada economica impusa Georgiei. Autoritatile de la Bruxelles au avertizat ca, in caz contrar, exista riscul agravarii crizei izbucnite intre cele doua state foste sovietice.

×
Subiecte în articol: externe Rusia georg