x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Blocadă navală internațională contra Iranului

Blocadă navală internațională contra Iranului

de Şerban Mihăilă    |    11 Iul 2019   •   10:01
Blocadă navală internațională contra Iranului

Statele Unite au dat semnalul pentru crearea unei coaliții militare navale multinaționale, care să protejeze traficul maritim în apele din zona Iranului și a Yemenului. Această forță fără precedent se poate transforma într-o blocadă navală contra Iranului, în cazul declanșării celui de-al treilea război din Golf. Americanii au deja o prezență navală substanțială în regiune, dar au nevoie și de o forță internațională pentru a conferi legitimitate unei eventuale intervenții. 

 

„Vrem să asigurăm libertatea de navigare” în Golf, regiune în care se găsesc rute esențiale pentru comerțul mondial, a declarat, marți, generalul Joseph Dunford, şeful Statului-Major Interarme al SUA. El a anunțat demararea unor negocieri intense cu aliații militari ai administrației de la Washington, în vederea constituirii unei flote internaționale care să pună capăt atacurilor contra petrolierelor. SUA au pus pe seama Teheranului atacurile asupra a șase petroliere care navigau în apele Golfului sub diferite pavilioane internaționale, în lunile mai și iunie. Potrivit planurilor americane, SUA ar urma să asigure atât navele pentru „comandă și control”, cât și derularea misiunilor de supraveghere. La rândul lor, țările care doresc să participe la această forță ar urma să ofere ambarcațiuni pentru operațiuni de patrulare și de escortare a vapoarelor comerciale internaționale aflate în regiune. Strâmtorile Ormuz și Bab al-Mandab sunt puncte strategice extrem de importante pentru traficul mondial de petrol, oferind accesul în Oceanul Indian din Golf, respectiv, din Marea Roșie. Aproximativ o cincime din petrolul lumii trece prin Strâmtoarea Ormuz, în timp ce toate petrolierele care pornesc din Orientul Mijlociu spre Europa, prin Marea Roșie, trec prin Strâmtoarea Bab al-Mandab. Amploarea acestei forțe navale nu este încă stabilită. Generalul Dunford a afirmat că dimensiunea „acestei inițiative” depinde de numărul țărilor care decid să participe. SUA dispun deja de o prezență navală substanțială în regiune și participă în câteva grupuri navale, implicate în operațiuni de securitate maritimă, contraterorism și acțiuni contra pirateriei. Cartierul general al Flotei a 5-a a Marinei americane se află în Bahrain, în condițiile în care SUA mai dispun de facilități navale în Djibouti, Kuweit și Oman. Deocamdată, Marea Britanie, care are, de asemenea, o bază navală în Bahrain, a anunțat că „monitorizează în permanență situația de securitate” din regiune, scrie BBC.

Dilema aliaților

Pe fondul apariției unor tensiuni fără precedent între SUA și Iran în zona Golfului, multe guverne, deși aliate cu administrația de la Washington, ar putea avea mari rezerve în legătură cu o implicare militară directă într-o regiune cu potențial maxim de conflict. Concomitent, aceleași guverne ar putea pune în balanță acest risc cu necesitatea stringentă de a asigura protecția propriilor vase, care navighează în zonă. În același timp, o serie de analiști, citați de BBC, apreciază planul prezentat de Dunford drept o simplă încercare de a construi o coaliție navală contra Teheranului.

 

Cu un număr redus de participanți, putem lansa o mică misiune. Vom extinde acest lucru, pe măsură ce țările dornice să participe își anunță disponibilitatea”.

Joseph Dunford

×