x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Blocada vinului / Federatia Rusa sustine ca lichidul lui Bachus din Republica Moldova este nociv

Blocada vinului / Federatia Rusa sustine ca lichidul lui Bachus din Republica Moldova este nociv

de Vitalie Calugareanu    |    30 Mar 2006   •   00:00
Blocada vinului / Federatia Rusa sustine ca lichidul lui Bachus din Republica Moldova este nociv
Corespondenta din Chisinau
Rusia a stopat importul bauturilor alcoolice din Republica Moldova si ezita sa semneze un nou contract de livrare a gazelor naturale cu Guvernul de la Chisinau.

Daca respectivul contract nu va fi semnat pana maine, Basarabia va ramane fara gaze naturale.

PESTICIDE SI METALE GRELE. Rusia a stopat luni importul vinurilor din Republica Moldova si Georgia pe motiv ca acestea ar fi "nocive si de calitate proasta". Seful serviciului sanitar din Rusia, Ghenadi Oniscenko, a declarat ca vinurile fabricate in cele doua tari ar contine "metale grele si pesticide extrem de periculoase pentru sanatate". Oficialii moldoveni sustin ca Federatia Rusa incearca sa santajeze economic si sa se razbune, astfel, pe Republica Moldova, pentru ceea ce autoritatile de la Kremlin au numit "blocada economica" a Transnistriei.

DISPUTA. Pe de alta parte, presedintele Uniunii Exportatorilor de Vinuri din Moldova, Gheorghe Cozub, sustine ca motivele adevarate pentru care Rusia a stopat importul de vinuri din Republica Moldova este introducerea noului regim vamal pe segmentul transnistrean al frontierei moldo-ucrainene, care obliga firmele exportatoare transnistrene sa se inregistreze la Chisinau. De altfel, in Republica Moldova functioneaza trei laboratoare de testare a parametrilor de securitate si igiena sanitara a vinurilor, care au fost acreditate inclusiv de catre Rusia. Restrictia impusa de Rusia poate avea efecte dramatice asupra economiei moldovenesti daca tinem cont de faptul ca piata rusa absorbea peste 85% dintre produsele alcoolice fabricate in Republica Moldova, vinurile moldovenesti acoperind 53% din consumul anual de vin al Rusiei.

BLOCATI IN VAMA. La ora actuala, peste 200 de vagoane si zeci de camioane incarcate cu vinuri moldovenesti, care urmau sa ajunga in Federatia Rusa, stau blocate la birourile vamale dintre Ucraina si Rusia. Gestul Moscovei a provocat nu doar nemultumirea autoritatilor moldovene, ci si a antreprenorilor rusi, mai ales ca multe dinte fabricile de vin din Moldova au fost privatizate, de-a lungul anilor, in mare parte cu ajutorul companiilor rusesti.

Disponibilitatea autoritatilor ruse de a falimenta companiile rusesti care activeaza in Republica Moldova de dragul regimului separatist de la Tiraspol i-a ingrijorat pe unii antreprenori rusi. Presedintele companiei ruse "Vinnii Mir Holding" a declarat, in context, ca "noi lucram impreuna cu producatorii moldoveni de mai bine de zece ani si in aceasta perioada nu am avut nici o obiectie la calitatea vinurilor. Nu intelegem ce l-a determinat pe Oniscenko sa instituie astfel de restrictii, de aceea suntem ingrijorati". Autoritatile de la Chisinau par decise sa valorifice din plin calitatea Republicii Moldova de membru al Organizatiei Mondiale a Comertului (OMC) ca masura de rezistenta in fata santajului economic al Rusiei. Republica Moldova a devenit membru al acestei organizatii in luna mai 2001.

ASUL OMC
Ministrul moldovean al Economiei, Valeriu Lazar, a declarat ieri ca autoritatile de la Chisinau nu-si vor da acordul pentru aderarea Federatiei Ruse la Organizatia Mondiala a Comertului (OMC) daca Moscova nu va renunta la barierele impuse artificial in comertul extern. Saptamana trecuta, la Geneva, delegatia guvernamentala de la Chisinau a invocat problema acestor bariere, inclusiv a piedicilor impuse produselor fitotehnice si alimentare. Chisinaul conditioneaza aderarea Rusiei la OMC de acceptarea de catre Moscova ca taxa pentru valoarea adaugata pentru gazele naturale importate de la Gazprom sa fie perceputa in tara de destinatie (in acest caz in Republica Moldova) si nu in tara de origine, cum se practica in prezent.
×