x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe BMW, saci cu ceapă, capre şi cărţi - cadourile lui Putin. Ce va primi la aniversarea din 7 octombrie? (Video)

BMW, saci cu ceapă, capre şi cărţi - cadourile lui Putin. Ce va primi la aniversarea din 7 octombrie? (Video)

de Ovidiu Ciutescu    |    07 Oct 2009   •   00:00
BMW, saci cu ceapă, capre şi cărţi - cadourile lui Putin. Ce va primi la aniversarea din 7 octombrie? (Video)

Pentru Vladimir Putin, dacă ţinem cont de cele afirmate de secretarul său de presă, data de 7 octombrie (nr. aniversarea a 57 de ani) nu este aşteptată în mod deosebit. Dmitri Peskov spune că şeful său va avea un program obişnuit care nu se va deosebi de celelalte zile ale anului. Între timp, "cadourile şi felicitările se primesc şi se depozitează", precizează Peskov.



De-a lungul anilor, arată Komsomolskaia Pravda, Vladimir Putin a primit şi foarte multe cadouri ciudate. La aniversarea din 2008,  Vladimir Putin a primit un pui de tigru, pe care l-a prezentat imediat jurnaliştilor. Înainte de acesta, fusese căţeluşa Koni, apoi cai de călărie, dar şi o capră... Însă, cel mai frecvent cadou sunt cărţile. Putin a primit deja peste 1.500, din domenii diferite: istorie, drept, economie, literatură artistică. Practic, toate aceste cărţi se păstrează în bibliotecile Kremlinului şi Casei Albe. Destul de des Putin primeşte cadouri din partea copiilor: desene, jucării de pluş. Pe vremea când era preşedinte al ţării, o locuitoare a oraşului Kursk îi dăruise lui Putin, la 50 de ani, un fular de 50 de metri. Unii au trimis buchete de flori de câmp şi chiar un sac de ceapă.

Conform cotidianului rus, fostul preşedinte a fost mereu tentat să refuze cadourile scumpe. Aşa se face că un BMW-ul care îi fusese dăruit cu acest prilej de oameni de afaceri germani i l-a dat unui preot ortodox, iar ceasul elveţian - unui comandant de submarin. Un inel unicat dăruit de un campion american la fotbal şi o gheată de fotbal din aur din partea Naţionalei Rusiei se află în prezent într-un depozit special la Kremlin. De-a lungul preşedinţiei sale, din toate cadourile pe care le primise de ziua sa, Putin a păstrat doar un glob pământesc, o icoană primită de Crăciun din partea Patriarhului Aleksii al II-lea, un ou de Paşte şi o Maica Domnului brodată de o locuitoare a Letoniei.

Anul acesta, de ziua sa de naştere Putin se va întâlni cu un grup de scriitori ruşi, întâlnire ce va avea loc la unul dintre muzeele literare din Moscova. În mod sigur, scriitorii îl vor copleşi pe Putin cu cărţi semnate de ei, estimează cotidianul, precizând că premierul va discuta cu scriitorii în jurul unei ceşti de ceai probleme ce ţin de "uzina literară". De altfel, precizează în final Komsomolskaia Pravda, anul acesta Putin nu se va duce de ziua sa la Sankt Petersburg, ci va rămâne la Moscova: mai sunt o mulţime de treburi de rezolvat.

×
Subiecte în articol: externe Rusia vlad