x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Bombă detonată în Irlanda, înaintea vizitei reginei Elisabeta a II-a.

Bombă detonată în Irlanda, înaintea vizitei reginei Elisabeta a II-a.

17 Mai 2011   •   07:22
Bombă detonată în Irlanda, înaintea vizitei reginei Elisabeta a II-a.

Un dispozitiv explozibil artizanal a fost descoperit in compartimentul de bagaje al unui autobuz, cu doar cateva ore inainte de vizita reginei Elisabeta a II-a in Irlanda. Bomba a fost distrusa de catre armata.

Vizita reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii in Irlanda este prima deplasare de acest fel efectuata de un monarh britanic de la obtinerea independentei fata de Marea Britanie, transmite EFE, citata de mediafax.ro.

Aproximativ 10.000 de trupe ale politiei irlandeze si ale armatei vor fi desfasurate pe teren, in scopul crearii unui dispozitiv de securitate fara precedent pe insula, pe fondul temerii ca grupurile de disidenti ale Armatei Republicane Irlandeze (IRA), acum inactiva, vor incerca sa puna la cale un atentat.

Cu toate ca majoritatea cetatenilor inteleg ca prezenta reginei Elisabeta a II-a in Irlanda, in perioada marti - vineri, reflecta normalizarea relatiilor dintre cele doua tari, o anumita categorie a populatiei continua sa priveasca spre trecut. Din acest motiv, politistii ii supravegheaza, alaturi de militari, pe disidentii cunoscuti.

Cei mai radicali disidenti masoara trecutul recent prin numarul de morti, de peste 3.000, pe care i-au facut cele aproape patru decenii de violenta intre catolici si protestantii leali coroanei britanice.

Relatiile dintre Irlanda si Marea Britanie s-au normalizat total in urma acordului de pace din Vinerea Sfanta (1998), insa faptul ca insula este inca impartita in doua jurisdictii ofera conditiile prielnice pentru ca un grup redus de disidenti sa mentina lupta armata

×
Subiecte în articol: externe Irlanda