x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Bombe facute chiar in avion

Bombe facute chiar in avion

09 Feb 2004   •   00:00

Organizatiile teroriste s-au adaptat exemplar la noile masuri de securitate, extrem de dure, luate pe toate aeroporturile mari din lume. Militantii au invatat cum sa faca o bomba chiar la bordul aparatelor de zbor.

Strategia teroristilor are la baza premisa potrivit careia este mai usor ca mai multi militanti islamici sa patrunda intr-un avion, fiecare transportand o componenta a bombei, decat un singur om care are asupra lui o bomba intreaga. O data ce au inselat sistemele de securitate ale aeroportului si vigilenta garzilor, teroristilor le este foarte simplu sa asambleze bomba chiar la bordul avionului si apoi sa o detoneze.

Sute de invatacei
Pentru a fi siguri ca operatiunea merge snur, teroristii au facut mai multe simulari. Potrivit unui raport al cotidianului britanic "The Guardian ", aceste teste au fost facute la bordul unor avioane pe rutele din Orientul Mijlociu, Nordul Africii si chiar Europa de Vest. Noua tactica a fost "predata " la cateva sute de agenti ai retelelor teroriste. Se pare chiar ca acesta este motivul cel mai important care a stat la baza deciziei de anulare a mai multor zboruri transatlantice. De teama unor astfel de atacuri, doua companii aeriene europene, British Airways si Air France, au anulat saptamana trecuta mai multe curse cu destinatia SUA.

"Sampon" exploziv
Lucrand in echipe de cate cinci, teroristii insala securitatea aeroporturilor, transporta nd fiecare doar o componenta a bombei. Aceasta este bine ascunsa fie in captuseala hainelor, fie in articole aparent inofensive, cum ar fi o sticla de sampon sau o cutie cu medicamente. Masurile de securitate din aeroporturi au devenit, mai ales in ultima vreme, foarte severe si poate dura cateva ore pana cand un pasager ajunge in avion. Prin noua metoda insa, militantii islamisti se asigura ca nu vor fi descoperiti, nici chiar la un control amanuntit. Ajunsi in avion, acestora nu le mai ramane decat sa asambleze componentele, de obicei la toaleta, si sa detoneze bomba.

Atentie mare la camerele de luat vederi!
Serviciile de securitate americane avertizeaza ca amenint area unui atac terorist "spectaculos" in Occident ramane ridicata. In acelasi timp este posibil ca atacatorii sa se orienteze spre zonele unde securitatea ramane deficitara. Paznicii si controlorii din aeroporturi au fost instruiti sa controleze la sange toti pasagerii, chiar daca operatiunea poate dura ore intregi. Sunt suspectate in principal persoanele care au asupra lor aparate electronice, cum ar fi camerele de luat vederi, aparatele foto, ce pot ascunde arme. (Ana Ilie)

×
Subiecte în articol: externe