x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Boris Johnson, în vizită în Iran într-un efort de a obţine eliberarea unei femei iraniano-britanice

Boris Johnson, în vizită în Iran într-un efort de a obţine eliberarea unei femei iraniano-britanice

09 Dec 2017   •   20:00
Boris Johnson, în vizită în Iran într-un efort de a obţine eliberarea unei femei iraniano-britanice

Ministrul de externe britanic Boris Johnson a sosit sâmbătă la Teheran într-un efort de a obţine eliberarea din închisoare a unei femei cu dublă cetăţenie britanică şi iraniană, reţinută în Iran din 2016, cu ocazia unei vizite marcate de asemenea de discuţii privind dosarul nuclear iranian, relatează dpa. 

Nazanin Zaghari-Ratcliffe a fost condamnată la cinci ani de închisoare în ianuarie anul acesta sub acuzaţii de spionaj şi incitare la nesupunere. Ea a fost arestată în aprilie 2016. 

Ea urmează să compară duminică într-un alt dosar în care este acuzată de propagandă, pentru care riscă o sentinţă de 16 ani de închisoare, potrivit soţului ei Richard Ratcliffe. 

O gafă făcută de Boris Johnson luna trecută în parlamentul de la Londra a determinat autorităţile iraniene să susţină că ministrul de externe britanic ar fi confirmat prin spusele sale că femeia, aflată în vacanţă în Iran ca să le arate părinţilor fetiţa nou-născută, ar fi instruit jurnalişti pe durata vizitei sale în Iran. 

Johnson a încercat imediat să-şi repare greşeala afirmând că tânăra femeie se afla în vacanţă în ţara sa de origine şi l-a sunat pe omologul său iranian pentru a cere eliberarea sa. 

Nazanin Zaghari-Ratcliffe lucra la Londra ca manager în cadrul unui proiect al Fundaţiei Thomson Reuters. Iranul nu recunoaşte dubla cetăţenie a femeii. 

Boris Johnson, care urmează să fie primit duminică de preşedintele iranian Hassan Rohani, a declarat înainte să plece în vizită că îşi va face cunoscute "îngrijorările serioase cu privire la soarta cetăţenilor noştri cu dublă naţionalitate" şi va insista ca aceştia să fie eliberaţi, referindu-se la Nazanin Zaghari-Ratcliffe. 

Sosit în capitala iraniană sâmbătă, Boris Johnson s-a întâlnit cu omologul său Mohammad Javad Zarif pentru a discuta despre acordul nuclear încheiat în 2015 între Iran şi marile puteri, care prevede limitarea programului nuclear iranian în schimbul ridicării sancţiunilor internaţionale împotriva Teheranului, relatează AFP. 

"Ministrul de externe britanic a declarat că acordul nuclear este foarte important pentru Regatul Unit şi a subliniat angajamentul ţării sale faţă de punerea sa în aplicare", a afirmat într-un comunicat Ministerul de Externe iranian, în condiţiile în care preşedintele american Donald Trump a ameninţat că va pune capăt acestui acord "în orice moment".AGERPRES

×