x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Boris Johnson sprijină o nouă campanie pentru accelerarea Brexitului

Boris Johnson sprijină o nouă campanie pentru accelerarea Brexitului

11 Sep 2016   •   20:50
Boris Johnson sprijină o nouă campanie pentru accelerarea Brexitului

Ministrul de externe britanic, Boris Johnson, sprijină o campanie lansată duminică în Marea Britanie, al cărei obiectiv este de a face presiuni asupra guvernului de la Londra pentru a accelera Brexitul şi pentru a respecta promisiunea de "a recupera controlul asupra legilor, frontierelor, banilor şi comerţului", transmite EFE.

Johnson, care a pledat pentru ieşirea din Uniunea Europeană la referendumul din 23 iunie, şi-a exprimat într-o înregistrare video susţinerea pentru grupul "Să schimbăm Marea Britanie", condus de deputata laburistă Gisela Stuart şi la care participă numeroşi membri ai campaniei "Leave" (care a militat pentru ieşirea Marii Britanii din UE).

În mesajul său, şeful Foreign Office îi invită pe susţinătorii şi detractorii Brexitului să conlucreze "pentru a profita de şansa pe care o are această ţară acum pentru a făuri noi relaţii interesante, cu UE şi cu restul lumii". "Acum, mai mult ca oricând, trebuie să demonstrăm poporului britanic că, în calitate de politicieni, ascultăm ceea ce au ei de spus", a insistat Johnson. "Brexit înseamnă Brexit", a continuat şeful diplomaţiei britanice, "iar asta înseamnă să punem în aplicare cerinţele lor de a recupera controlul asupra legilor, frontierelor, banilor şi comerţului".

La rândul ei, Stuart a declarat că "acum nu este momentul celor care vor să iasă sau al celor care vor să rămână, este momentul celor care vor să facă lucruri". "Britanicii sunt nerăbdători să ne suflecăm mânecile şi să ne apucăm de treabă", a spus Stuart, care a insistat că Brexitul oferă şansa de "a revizui structurile democratice şi constituţionale", în condiţiile în care majoritatea britanicilor "şi-a pierdut încrederea în partidele politice şi în elita de la Westminster".

Politicienii pro-Brexit şi-au intensificat în ultimele zile presiunea asupra prim-ministrului Theresa May - care la referendumul din iunie a votat în favoarea rămânerii în UE, dar cu unele rezerve -, în timp ce şefa guvernului britanic a declarat că nu se gândeşte să activeze articolul 50 privind "divorţul" de UE până la începutul anului 2017.

Guvernul lui May s-a distanţat în ultima săptămână de comentariile făcute de diverşi miniştri pro-Brexit, precum Johnson, David Davis şi Liam Fox, ceea ce sugerează tensiuni între cele două tabere, notează EFE.

Sursa: AGERPRES

×
Subiecte în articol: Boris Johnson brexit mare britanie