x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Un fost director de la Microsoft vrea să înfiinţeze primul brand american de marijuana. E sprijinit de fostul preşedinte al Mexicului

Un fost director de la Microsoft vrea să înfiinţeze primul brand american de marijuana. E sprijinit de fostul preşedinte al Mexicului

31 Mai 2013   •   17:22
Un fost director de la Microsoft vrea să înfiinţeze primul brand american de marijuana. E sprijinit de fostul preşedinte al Mexicului

Un fost director al companiei Microsoft vrea să înfiinţeze primul brand american de marijuana, pregătindu-se deja să importe cannabis din Mexic. Până în prezent, acesta a achiziţionat trei dispensare în care se foloseşte marijuana medicinală.

Jamen Shively, fost director de strategie al Microsoft, spune că vrea ca brandul produselor sale să însemne pe piaţa de marijuana ceea ce Starbucks înseamnă pe piaţa de cafea.

Shively, de 45 de ani, care a plecat de la Microsoft în 2009, spune că aşteaptă investitori şi speră să adune 10 milioane de dolari pentru a porni afacerea.

Consumul, vânzarea şi posesia de marijuana rămân ilegale în SUA, potrivit legii federale. Totuşi, în două state americane consumul recreaţional este permis, iar în 18 state marijuana poate fi folosită în scop medical.

"Vorbim de o piaţă uriaşă în căutarea unui brand. Obiectivul nostru este să controlăm 40% din piaţa mondială", spune Shively. Într-un raport al ONU din 2005, piaţa globală era estimată la 142 de miliarde de dolari.

Statele Washington şi Colorado au legalizat deja consumul de marijuana în scopuri recreaţionale, după ce decizia a fost supusă referendumului.

Shively, care şi-a expus planurile într-o conferinţă de presă, spune că intenţionează să aducă marijuana din Mexic, beneficiind de ajutorul fostului preşedinte al acestui stat în perioada 2000 - 2006, Vicente Fox, cunoscut ca un susţinător al legalizării consumului de marijuana.

"Ce diferenţă este să stau alături de Jamen, nu de Chapo Guzman (liderul cartelului mexican Sinola, care se ocupă cu traficul de droguri n.r.). Putem începe să scriem istoria în acest domeniu", a declarat Fox.

Jamen Shively a declarat că Vicente Fox nu va investi în proiect, însă va avea rolul de consilier.

Vânzarea de cannabis sau marijuana rămâne ilegală în aproape toată lumea, însă în unele state din Europa şi SUA posesia de cantităţi mici a nu poate fi incriminată. De asemenea, tot mai multe ţări permit folosirea marijuanei în scopuri medicale.

Shively a adăugat că este conştient că, cel puţin momentan, planurile sale intră în conflict cu legea federală. Acesta a mărturisit deschis, însă, că se va ascunde în spatele dispensarelor în care folosirea marijuanei în scop medicinal este permisă.

"Dacă oamenii legii vor să stea de vorbă cu mine, voi fi încântat să le stau la dispoziţie şi să le arăt toate registrele", spune afaceristul.

Consultantul statului Washington, Mark Kleiman, care a studiat problema marijuanei înainte de referendum, spune că planurile lui Shively i se par bizare, dat fiind că sunt evident împotriva legii federale, fără să pună la socoteală faptul ideile lui presupun să facă profit din dependenţa cetăţenilor de o substanţă.

Senatorul democrat Reuven Carlyle, însă, spune că iniţiativa lui Shively este promiţătoare. "Orice industrie care iese din zona gri va putea fi mult mai atent monitorizată de autorităţi", a declart acesta.

Shively a declarat că vrea să creeze două branduri separate, unul pentru marijuana medicinală, altul pentru marijuana care va fi folosită în scop recreaţional. De asemenea, afaceristul spune că se va axa şi pe cercetare pentru a folosi cannabisul în tratarea diferitelor tipuri de cancer. 

×